Kecskemét

2023.03.15. 18:42

Életre kelt a történelem a Nyíri-erdőben – galériával

Ahogy az már évek óta megszokott, március 15-én a Nyíri-erdőben múltidéző ünnepséget tartottak, amelyet az esős idő ellenére is több mint százan követtek figyelemmel. A Szabadságharc 1848–1849 Alapítvány és a KEFAG Zrt. idén is megrendezte megemlékezését a szabadságharc vértanúinak tiszteletére.  

Lizik-Varga Katalin

A hagyományőrök adtak látványos műsort

Fotó: Lizik-Varga Katalin

A rendezvényt Nyitray András, a Szabadságharc 1848–1849 Alapítvány kuratóriumának elnöke nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta, ez a nap számára a legszebb magyar ünnep. Az elnök elmondta, hogy ezt a rendezvényt Szulyovszky László egykori kerületvezető erdész indította útjára 1972-ben, ezt a hagyományt a mai napig igyekeznek ápolni és továbbvinni. 

Dr. Feldman Zsolt, mezőgazdaságért felelős államtitkár beszédében hangsúlyozta: mi, magyarok szeretünk egy olyan történelmi időszarka emlékezni, ami tele van kiváló emberi teljesítményekkel, friss lendülettel, hősiességgel és – egyébként a másik oldalon pedig – megfontolt bölcsességgel. Mint mondta, hiszi, hogy azok az eszmék és azok a vágyak, amiket akkor, 1848-ban azon az esős napon megfogalmaztak, lényegében ebben a zavaros 21. században is ugyanúgy élnek, ugyanúgy velünk vannak. 

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy 1848 tanítása egyáltalán nem a szomorúságról és a békétlenségről szól, hanem a szabadságról, a nemzeti összefogásról és a megbékélésről. Ezt a megbékélést hirdette akkor Európának a magyarság, ahogy most is. 

Az ünnepségen a jelenlévők Szabó Sándor tárogatómuzsikáját, valamint a Zönge Zenekar műsorát is meghallgathatták. 

A Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Móricz Zsigmond Általános Iskolája diákjainak műsora után a Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesület, a Kunszentmiklósi Nemzetőrök, valamint a kocséri tüzérek puskaropogástól hangos, látványos bemutatója következett. A hagyományőrzők – a viszontagságos időjárás miatt – ugyan nem teljes létszámban jelentek meg, de ez nem vont le semmit sem a bemutatójuk értékéből. Csatajelenet helyett egy kiképzést mutattak be a közönségnek, akik lelkes tapssal fejezték ki köszönetüket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!