Budapest/Kecskemét

2023.03.04. 16:45

A sérüléssel élőkért nyílt jótékonysági tárlat – galériával

Az életöröm mindannyiunké – ezzel a címmel nyílt jótékonysági kiállítás a sérüléssel élőkért, Harsányi Zsuzsanna festőművész alkotásaiból a budapesti Klebelsberg Kastélyban. Az alkotásokat májusban Kecskeméten is kiállítják.

Sebestyén Hajnalka

Harsányi Zsuzsanna műveiből nyílt tárlat

Fotó: Harsányi Zsuzsanna

A pénteken megnyílt tárlat egy segélykiáltás, mellyel a Kecskeméten élő és alkotó Harsányi Zsuzsanna festőművész szeretné felhívni a figyelmet az értelmi sérüléssel élő embertársainkra.

Az alkotóművész elmondta: a festmények bepillantást engednek hétköznapjaikba, hiszen ők ugyanolyanok, mint bárki más, ugyanúgy éreznek, örülnek, szomorúak, élvezik az életet, a társaságot. Ugyanúgy szeretnek beszélgetni, játszani, szórakozni, táncolni, de ugyanúgy komolyan veszik a rájuk bízott feladatokat is. Nyitottak, segítőkészek, őszinték, nagyon tudnak szeretni és nagyon szerethetőek.

A megnyitó teltházas közönsége lélekemelő élménnyel gazdagodott. A vendégeket Koncsik István, a Lions Clubok Magyarországi Szövetségének kormányzója köszöntötte, majd a Klebelsberg Kastély kulturális igazgatója, Hedry Mária gondolatébresztő szavai következtek. A kiállítás célját a két szervező Harsányi Zsuzsanna festőművész, mint a Kecskeméti Szent László Lions Club tagja, egyben alkotóművész, a Szent Vitus Alapítvány részéről pedig Lukácsi Tamás ismertették. A résztvevők közel egyórás program keretében megismerkedhettek a Bolyki Balázs vezette részben sérüléssel élőkből álló Para-Ra gospell kórus és a Bolyki Balázs és a fiai alkotta B4 formáció vidám, a jelenlévőket is magával ragadó, fergeteges műsorával, melyre Miklósa Erika Kossuth-díjas, világhírű opera énekesnő dala tette fel a koronát.

A kiállítást két segélyszervezet hozta létre azzal a céllal, hogy az országban egy vándortárlat formájában minél több emberhez eljusson az üzenete. Ezért szívesen veszik a megkereséseket is, ha valaki szeretné saját településén bemutatni a kiállítás anyagát. Kecskemétre a Katona József Könyvtárba május hónapban érkezik a tárlat. A kiállítás célja tehát az elfogadás és a társadalmi kohézió fontosságának erősítése.

A Kecskeméti Szent László Lions Club és a Szent Vitus Alapítvány évtizedek óta azon dolgozik, hogy a sérüléssel élőkön segítsen. Összefogásuk eredménye e vándortárlat első állomása. A tárlaton kiállított alkotások a www.szentvitus.hu oldalon egy árverésen névlegesen örökbe fogadhatók, a befolyt összeggel, a két civil szervezet karitatív munkáját támogatják. Az Örökbefogadók nevét, ha szeretnék, feltüntetik a vándortárlat folyamán az alkotások alatt, a támogatások összegét (mely leírható a vállalkozások adóalapjából) a Szent László Lions Club ingyenes szemszűrésekre, hátrányos helyzetűek szemüvegének elkészítésére és értelmi sérüléssel élők számára szervezett programjaira fordítja, míg a Szent Vitus Alapítvány a Nagykőrösön autisták részére létrehozott KRESZ parkba invesztálja.

A két szervezet tevékenysége követhető honlapjaikon:

www.szentlaszlo-lions.hu, www.szentvitus.hu

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában