Tárlat

2023.02.23. 12:53

Népi kerámiákból nyílik kiállítás szombaton Kunszentmiklóson

Népi kerámiák a kiskunsági vásárokból címmel nyílik kiállítás szombaton 10 órakor a Puszta Hangja Egyesület rendezésében a Felső-Kiskunsági emlékek Házában Székely Gábor gyűjteményéből.

Gulyás Sándor

Székely Gábor magángyűjtő kerámiáiból nyílik kiállítás

Fotó: Gulyás Sándor/ archív-felvétel

– Kunszentmiklós és Fülöpszállás a XIX. század elején vásártartási jogot kaptak I. Ferenc császártól. Nagy-Magyarország szinte minden tájáról érkeztek fazekasok, akik a kocsiderékból árulták termékeiket. Az 1980-as évekig lehetett válogatni termékeik közül. A XIX. századi népi kerámiák ma már keresett darabok a gyűjtők kezében. A fazekasmesterek, céhek termékei általában jól megkülönböztethetők egymástól. Pincékben, padlásokon még ma is fellelhetők ezek a szép kerámiatermékek, melyeknek jelentősége a háztartásokban mára erősen háttérbe szorult. Szerencsére esztétikai és nosztalgiai szempontból sokan még őrzik és dísznek használják a régi népi kerámiákat – mondta el a baon.hu érdeklődésére Székely Gábor helytörténész, magángyűjtő.

A mintegy háromszáz darabból álló kollekció „raktártárlat” jelleggel kerül bemutatásra a helyszűke miatt. A kiállítás anyagában bronzkori, avar kori, középkori kerámiaedények is láthatóak lesznek.

– A XIX. század már ténylegesen a vásárok kora volt. 

A kiállított anyagban ebből a korból is számos érdekességet tartogat az idelátogatók számára, mint például 1802-es dátummal gyertyamártogató, tintás tolltartó, 1818-ból kulacs, rajta hadnagy ül egy ládán és tárogatózik, 1849-ből butella, egyik oldalán korpusz, másikon „mindennapos ájtatos gyakorlás” felirat. 

Csalikancsók 1867-ből szép feliratokkal, 1882-ből kiskőrösi Petőfi-ház ábrázolással díszített, „Kunság” feliratú, juhászt komondorokkal ábrázoló kulacsok. Medve formájú méz- vagy dohánytartó. Dísztányérok, melyen az I. világháború katonái, lovas-harcos jelenetek jelennek meg. Humoros mondókák a kulacsokon, boros kancsókon. Sok esetben a mester és a megrendelő neve is szerepel a cseréptermékeken. Ezen kívül kuglófsütők, kacsakoporsók, tarkedlisütők, szűrők, hatalmas tésztagyúró tálak, bödönök, miskakancsók, emberábrázolások, szilkék, bögrék, kanták, tejesköcsögök, gyermekjátékok kerülnek közszemlére. A régi hangulatú vásárok sajnos ma már nincsenek, de emléküket őrzik a korabeli festmények és az időket túlélő cserépedények – sorolta az érdekességeket a magángyűjtő.

A szombaton nyíló, Népi kerámiák a kiskunsági vásárokból című kiállítás október 30-ig látogatható. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!