Zenekar

2023.02.12. 19:56

Már több mint száz saját dalt játszik a kecskeméti TBX Band – galériával, videóval

Mozgalmas volt a kecskeméti TBX Band élete azóta, hogy tavaly áprilisban írtunk róluk: számos fellépés áll mögöttük, köztük rangos meghívások is szerepelnek, új taggal bővültek, és új zenék is íródtak, így már több mint 100 saját zeneszámuk van, köztük megzenésített versekkel és számos új dallal.

Horváth Péter

Mozgalmas volt a TBX Band tavalyi éve.

Fotó: Bús Csaba

A kecskeméti TBX Band kevesebb, mint két éve alakult és döntően saját zenék, énekelt versek, külföldi dalok fordításaival és magyar szövegre történő adaptációjával foglalkozik. Zenei világa leginkább a 60-70-es évek bluesos rockos világát idézi és ezt ötvözi a líraibb balladisztikus zenei hangzással. Ennek megfelelően akusztikus jellegű zenét játszanak, melyet jól kiegészít a groove-os ritmuskíséret.

A számok egy részében, főleg a latinos jellegűek esetében spanyol nyelvű saját betétek, refrének is szerepelnek. Nagy hangsúlyt kap a szövegközpontúság, amit a versek vagy mélyebb tartalmú szövegek jellemeznek. A TBX Band zenéje bevallottan rétegzene és azt a hallgatóságot célozza meg mely a fenti elvek mentén keresi és találja meg a zenei értékeket

 – vázolta fel a zenekar arculatát az alapító tag Kosiczky Ferenc.

– A kevesebb mint két év alatt több mint 100 megzenésített vers, saját zeneszám, átdolgozás született. A saját zenék közül egyre többet angol, spanyol nyelvre is átdolgozunk. Miután John Lewis csatlakozott az együtteshez az angol nyelvű cover típusú átdolgozások is egyre nagyobb szerepet kapnak dalaink között. Megannyi verset is megzenésítettünk, egyebek mellett Reményiktől, Viszockijtól és Virágh József orgoványi költőtől – mondta Kosiczky Ferenc, aki az elmúlt időszak fellépései közül kiemelte Szendrey Júlia életét feldolgozó színházi darab zenéjének megírását és előadását, melyet a Jakabi Kultúrműhellyel együtt adtak elő Gellért Imréné Etelka rendezésében.

Emellett rendszeresen fellépnek a Szecsődi Udvarház Alkotók Klubjának programjában és tavaly részt vettek a XXVII. Énekelt Versek Fesztiválján a szerbiai Zentán. Jó szívvel emlékszik vissza a Bozsó Gyűjteményben rendezett Andy Warhol-Bob Dylan kiállítás megnyitóján történt szereplésre, vagy a kecskeméti EGYMI karácsonyi műsorában való közreműködésre is.

Változás is történt a zenekar felállásában, miután csatlakozott az amerikai John Lewis. 

Az énekes-gitáros-blues harmonikás John 1988-ban járt először Kecskeméten, akkor a Kodály Intézetben tanult és Kecskeméten ismerkedett meg a feleségével. Majd több mint 30 évig Németországban éltek és pár esztendeje döntöttek úgy, hogy visszaköltöznek. John korábban néhány dalt énekelt az együttessel, majd rövidesen meghívták állandó tagnak. Ő hozta el az autentikus amerikai hangzást a blues és country műfaj elemeivel, és segítségével már 10 saját számot is lefordítottak angolra. Kosiczky Ferenc továbbra is a dalszövegekért felel, valamint énekel és gitározik, Vámos Zoltán basszusgitározik, Tóth Imre ütőshangszereken játszik, köztük megannyi autentikus eszközön, melyek a spanyol, illetve a karibi térségből származnak. Persze a női energiák sem hiányozhatnak, az együttessel rendszeresen fellép Domján Mónika és Molnár Éva is.  

A tervekről is beszélt Kosiczky Ferenc. 

– A közeljövőben tervezzük, hogy főleg angol és spanyol szövegű dalainkkal megjelenünk több nagy zenei streaming felületen. Ezzel egy időben több tematikus CD online megjelentetése is szerepel a terveink között. Ezek zenei anyaga jelenleg szerkesztés alatt áll. A YouTube oldalunkon több mint 20 klipünk szerepel és még legalább ugyanennyi feltöltésre vár. A klipeket is magunk forgatjuk, és végső formájukat Vámos Zoli technikai tudásának köszönhetően nyerik el – mondta Kosiczky Ferenc.

A TBX Band legközelebb a február 14-én 18 órakor tartandó Kecskemét is kiállítja… című, Városi Civil Kerekasztal szervezésében megvalósuló gálaműsoron lép fel a Hírös Agórában.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!