Válogatás

2023.01.17. 20:36

Bemutatták a nagykőrösi gyerekek rajzaival illusztrált mesekönyvet – galériával

Válogatás Arany László mesegyűjteményéből nagykőrösi gyermekek rajzaival címmel mutattak be egy különleges mesés könyvet a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ jelenleg könyvtárként funkcionáló Rácz József Galériájában kedd délután. A meséket a tavalyi nagy sikerű Aranyos rajzpályázat helyezettjeinek gyermekrajzaival illusztrálták. A decemberben megjelent mesekönyvet a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ, Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény adta ki a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

Horváth Péter

A beválogatott rajzokat készítő gyermekek kaptak egy-egy példányt a műből

Fotó: Bús Csaba

Tavaly decemberben jelent meg a 10 mesét és illusztrációt tartalmazó mesegyűjtemény, melynek kiadásához pályázati forrást szerzett a kulturális központ, a Nemzeti kulturális Alap támogatta a megjelenést. A szerkesztői munkát Oláh Róbert és Oláhné Gulácsi Éva végezte el.

A könyvbemutatón Juhász Nándor intézményvezető köszöntötte az érdeklődőket, aki a kötet ismertetését követően először a rajzolás fontosságáról beszélt. – Miért is fontos a mese és a gyermekrajz? A rajz önmagában is mesél, átszínezi és többé teszi a legérdekesebb meséket is. 

A rajzoló gyermek csodálatos utat jár be a tapasztalás és a fejlődés ösvényén. A rajz a gyermek egyik kifejezésmódja, melyben keretek és határok nélkül szabadon mozoghatnak, melyek a könyv illusztrációiban is látszanak 

– mondta Juhász Nándor, majd arról szólt, hogy miért tartották fontosnak a kötet kiadását.

– Az alapgondolat a meseolvasás fontossága köré épül, mely a későbbi olvasási kultúra kialakulásának fontos állomása. A meseolvasás a szülő és gyermek közös minőségi idejét garantálja, egyben a kötődést is nagyban elősegíti. A mese tanítja a gyermekeket, fejleszti a szókincset és a beszédkészséget, támogatja a logikai készség fejlődését. Ezért tartottuk fontosnak a mesegyűjtemény kiadását – indokolta az igazgató, hogy kulturális központként miért döntöttek a mesekönyv kiadása mellett, amit azután az ország számos könyvtárába is eljuttattak

Oláh Róbert szerkesztő Arany Lászlóról szólt. Elmondta, hogy a könyv meséit Arany László Eredeti népmesék című gyűjtéséből válogatva dolgozták fel. Mint fogalmazott, a nagykőrösi iskolás éveit töltő Arany László már kisdiákként is gyűjtött meséket a növény- és madártojás gyűjtés mellett. A szerző később itt gyűjtötte az Aranyszakállú ember nagykőrösi tájszólásban leírt változatát. 

Hangsúlyozta: a meseolvasás nem csak fejleszti a gyerekek fantáziát, hanem véleményformálóvá is teszi őket. A könyv kapcsolódik történelemhez is, hiszen 160 évvel ezelőtt jelent meg Arany László mesegyűjteménye.

A köszöntők után beválogatott rajzokat készítő gyermekek kaptak egy-egy példányt a műből, majd csoportképre is összeálltak. A könyvbemutató zárásaként Sipos Ildikó gyermekkönyvtáros mondott mesét az új könyvből.

A kötet megvásárolható a kulturális központ jegypénztárában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!