Kunszentmiklós

2022.12.01. 21:02

Papírra festi gondolatait Pappné Bernáth Judit

Pappné Bernáth Judit jobbára akvarelleket fest, kedvenc témái az utcarészletek, épületek. A kunszentmiklósi alkotó munkáit a minap a felszentelésének 62. évfordulóját ünneplő kunbábonyi református templomban csodálhatták meg az érdeklődők.

Gulyás Sándor

Az eredményes munkához gyakorlásra és türelemre van szükség – tartja Pappné Bernáth Judit

Fotó: Gulyás Sándor

Pappné Bernáth Judit gyermekkora óta vonzódott a képzőművészethez. Gyakran rácsodálkozott apai nagymamája vízfestményeire, amiket máig féltve őriz a műtermében.

– Vélhetően tőle örököltem a tehetségemet, a rajzolás és festés alapjait viszont Honti László művésztanár segítségével sajátítottam el még az általános iskolában. Utólag visszagondolva hihetetlen sokat kaptam tőle, amire csak felnőtt fejjel döbbentem rá. A bennem rejlő tudást a gimnáziumi évek alatt nem tudtam kamatoztatni, nem volt rajztanárunk. A lehetőségeket mérlegelve a tanítóképző főiskolán nem a rajz szakot választottam, de tanultam rajz-tantárgypedagógiát. Ennek okán tanítok rajzot azóta is, alsós tanítványaim közül Csörgő Tamás grafikusművész és művésztanár lett – emlékezett vissza pályakezdő éveire Pappné Bernáth Judit.

A kunszentmiklósi tanítónő tehetségét sokáig nem kamatoztatta, mert ennél sokkal fontosabbnak tartotta családját és választott hivatását.

– Miután gyermekeim felnőttek, és nem igényelték a napi gondoskodást, érzetem úgy, hogy most már ideje kibontakoztatni a bennem rejlő tehetséget. Rajzolással kezdtem, majd ezt követően ragadtam ecsetet. Autodidakta módon próbáltam elsajátítani az akrilfestés technikáját, majd egy kecskeméti festőkörben kötöttem ki, ahol kaptam alapokat, útmutatást, barátságot. A mai napig a Piktor tanoda padjait „koptatom”, immáron Budapesten. A tanodában kerültem kapcsolatba az akvarellel. Három éve rendszeresen aktív résztvevője vagyok Szikszai Sándor festőművész foglalkozásainak, aki az IWS Hungary (Nemzetközi Akvarell Szövetség) magyar vezetője – sorolta a kunszentmiklósi alkotó.

Pappné Bernáth Judit kedvenc témái az utcarészletek, épületek. Elbűvölő virágtanulmányai és képekben őrzött utazási élményei magas szintű mesterségbeli tudásról vallanak.

– Az akvarell egy rendkívül könnyed és egyben nagyon változatos technika, ami semmihez sem hasonlítható. A festés során az áttetsző, világos árnyalatoktól jutunk el a telített, intenzívebb színekig. A fény érzékeltetése a legizgalmasabb az egyéb festési módokhoz képest. Ehhez sok gyakorlásra és türelemre van szükség. Ma már bármilyen témát meg tudok festeni, de természetesen vannak kedvenceim. Ilyenek többek között a mediterrán utcarészletek, szülővárosom jellegzetes épületei, ám a csendéletek is vonzanak. Az utóbbi időben az úgynevezett modernnek számító „összefolyós” stílus áll legközelebb a szívemhez, melyet a hagyományossal próbálom összeolvasztani, megjelenítve így egyéni látásmódomat – fogalmazott Pappné Bernáth Judit.

A kunszentmiklósi festő termékeny és kísérletező kedvű alkotónak tartja magát. Kis műtermében sorra születnek az újabbnál újabb képek, melyeket a közelmúltban a nagyközönségnek is lehetősége nyílt megtekinteni.

– Igazi önálló, nagy kiállításom ez idáig még nem volt, képeimmel több csoportos és kamaratárlaton mutatkoztam be Budapesten, Kunszentmiklóson és Kunbábonyban. 

A legnagyobb szakmai elismerést tanítómesteremtől, Szikszai Sándortól kaptam. Ez, és a közönség visszajelzései azok, amik önbizalmat adnak és alkotásra biztatnak. Tanítványaim is követik munkáimat az interneten, s határozottan inspiráló hatással van rájuk a művészeti tevékenységeik során. S számomra ez az igazi siker! A terveim szerint a jövő évben lépek ismét alkotásaimmal a nyilvánosság elé – tette hozzá Pappné Bernáth Judit.

A megújulás sem áll távol a kunszentmiklósi alkotótól. Legfontosabb célja, hogy tovább tökéletesítse az akvarelltechnikát. Emellett kipróbálná magát az olajfestés területén is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!