Dr. Székely Gábor

2022.12.03. 11:25

Múltidéző könyvet mutattak be Kecskeméten a reformátusok történelméről – galériával

Több mint helytörténeti írás dr. Székely Gábor a Reformátusok Kecskeméten a 16-18. században című kötete. A disszertációból vált monográfia komplex mű, mely nemcsak helyi szinten mutatja be a reformáció történetét, hanem országos, nemzetközi szinten is kitekintést ad.

Sebestyén Hajnalka

Dr. Székely Gábor könyvét pénteken mutatták be Kecskeméten

Fotó: Bús Csaba

Dr. Székely Gábor könyvét pénteken mutatták be a kecskeméti Katona József Könyvtárban. Az egykori kecskeméti diák a Reformátusok Kecskeméten a 16-18. században című kötete nemcsak a reformátusokról szól, kitekintést ad Kecskemét város teljes korabeli társadalmára és távolabbi területekkel való kapcsolatokra is. A könyvbemutatón először Bujdosóné dr. Dani Erzsébet könyvtárigazgató köszöntötte a megjelenteket, és örömét fejezte ki, hogy ilyen helytörténeti szempontból is fontos kötet bemutatójának adhatnak helyet. Majd megjegyezte, ez a könyv kiváló példa arra, hogy lehet egy phd dolgozatból monográfiát készíteni. Ezt követően a kötetet a Bölcsészettudományi Kutatóközpont munkatársai méltatták. Az intézmény adta ki a könyvet a Magyar Történelmi Emlékek sorozata keretében.

Dr. Fodor Pál címzetes főigazgató szólt a Bölcsészettudományi Kutatóközpont könyvkiadásairól, majd méltatta a szerzőt, dr. Székely Gábort. 

Kiemelte: a könyv nagyon jó és világos stílusban lett megírva, olvasmányos, mégis rengeteg fontos adatot közöl. Sokkal több mint egy helytörténeti munka, országos és nemzetközi kontextusba helyezi a reformációt.

Dr. Ács Pál tudományos tanácsadó szintén méltatta a szerzőt, mint mondta, már a disszertációját is nagyon kedvelte. Az írás sokrétűsége fogta meg.

Dr. Molnár Antal főigazgató-helyettes volt Székely Gábor témavezetője a disszertációjánál, már akkor felfigyelt a témaválasztásra, hiszen ebben a témakörben nagyon kevés forrás áll rendelkezésre. Méltatásában megjegyezte, a szerző hatalmas tudással bír, jól ismeri a kort történelmi szempontból is. A kötet bizonyítja, Székely Gábor generációk munkáját végezte el, rengeteg kutatómunka eredményeképp ölelte fel 250 év történéseit. Gazdag adatbázison alapul, rengeteget kutatott levéltárakban, hogy hiteles forrásanyaggal támassza alá az eseményeket.

A Bölcsészettudományi Kutatóközpont munkatársai után további szakemberek méltatták a szerzőt.

Dr. Székely Gábor Phd Kecskeméten született 1983-ban. A Kecskeméti Református Gimnáziumában érettségizett. Az ELTE BTK-n történelem és művészettörténet, a BME-n műemlékvédelmi szakmérnök, a Mathias Corvinus Collegiumban nemzetközi kapcsolatok szakon végzett. Egyetemi évei alatt az Eötvös József Collegium tagja, Bécsben művészettörténeti tanulmányokat folytatott. Szilárdfy-díjas művészettörténész. 

Jelenleg a Kulturális és Innovációs Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkársága Múzeumi Főosztályának munkatársa, kormányfőtanácsos, V4 és európai uniós kulturális szakértő, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának és több szakmai szervezetnek tagja, Kecskeméten evangélikus presbiter.

A kecskeméti reformátusok történetével több éve foglalkozik. Történeti, művészettörténeti és irodalomtörténeti írásai tanulmánykötetekben, folyóiratokban jelentek meg. Doktori disszertációját 2017-ben védte meg az ELTE-n. Ez a kötet a disszertáció átdolgozott változata, a témához kapcsolódó kutatásainak egy részét tartalmazza. A monográfia Kecskemét református közösségének kora újkori történetét foglalja össze. A felekezetileg megosztott, ám a 16. század óta jelentős protestáns lakossággal rendelkező alföldi mezőváros a hódoltsági magyar társadalom tükre. A kötet a 16. század elejétől a 18. század végéig tekinti át a város református egyháztörténetét, társadalmi, gazdasági és művelődési viszonyait, gazdag levéltári forrásanyagra támaszkodva. A kecskeméti reformátusság vallási életét a hódoltsági reformáció fejlődésének kontextusában vizsgálja, árnyalt képet adva a térség reformfolyamatairól. Az anyagi kultúra tárgyalása jól illeszkedik a társadalomrajzba. Bemutatja a lakosság mindennapjait és szoros kötődését a városi céhekhez, áttekintést ad a korabeli Kecskemét művelődéséről, irodalmi és művészeti értékeiről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!