Emlékkiállítás

2022.12.26. 12:00

Kuriózumokkal színesített tárlattal tiszteleg alapítója előtt a kecskeméti Bozsó Gyűjtemény

Bozsó János festőművész születésének 100. évfordulóján, kedden emlékkiállítással nyitják meg a Bozsó 100 Emlékévet, amely a művész halálának 25. évfordulóján 2023. december 14-én zárul – olvasható az MTI-n.

baon.hu

Fotó: shutterstock.com/illusztráció

Loránd Klára, a Bozsó Gyűjtemény igazgató-kurátora az MTI-nek elmondta, A Máriavárostól a Klapka-házig elnevezésű emlékkiállítás Bozsó János életútjának és életművének első periódusát mutatja be. – Bozsó János gyermekként nem élhetett családban, mégis az otthont a kecskeméti Máriaváros jelentette, ahová a második világháborús hadifogság után is visszatért. Tehetsége és szorgalma vitte előre pályája első éveiben, de arra szinte nincs magyarázat, honnan és hogyan jött a festészet iránti olthatatlan vágya és elkötelezettsége hányattatott sorsában – fogalmazott.

Az emlékév első tárlata az 1957-58-as évekkel fejeződik be. Egyrészt Bozsó festőiségének új árnyalatai kezdtek el kibontakozni, de az életút is hirtelen fordulatot vett ebben az időben. A frissen felújított Klapka-házban élete első igazi műtermét találta meg a nincstelenségében helyet kereső művész.

Az akkor még ismeretlen alkotót egy hivatalos kecskeméti látogatás ad hoc programján kereste fel a Magyar Nemzeti Galéria akkori főigazgatója. Négy képet meg is vásárolt a budapesti múzeum számára a vidéki, senki által nem preferált művésztől.

Bozsó János első jelentős kiállítása 1957 októberében nyílt meg a Kecskeméti Katona József Múzeumban.

Tinédzserkori portéja is napvilágot lát a tárlaton

A művész alkotásain kívül korabeli dokumentumokat is megismerhetnek a látogatók, hiszen több kuriózumra is leltek a kurátorok a Bozsó 100 Emlékév nyitóeseményére készülve. A művész egyetlen portréfotót őrzött fiatalkori magáról, amelyre feljegyezte, hogy akkor 16 éves volt. A nemrégiben előkerült egészalakos fotó 1938-39-ben készülhetett, és biztosan Kecskeméten, mert katonakoráig nem hagyta el szülővárosa szűkebb környezetét. Rokonai a Máriavárosban éltek – olvasható a gyűjtemény közösségi oldalán.

A tárlat egy olyan festménnyel zárul, amely a Klapka-házat ábrázolja 1953-ban, de e mű születésekor még nem sejtette Bozsó János, hogy itt talál műteremre, otthonra 40 éven át. A ház falai között, szintén előzmények nélkül fogant meg benne a műgyűjtés szenvedélye.

A következő kiállítás az életmű második fejezetét mutatja majd be, amikor már megnyíltak a művész előtt a hazai és a külföldi kiállítótermek.

A Bozsó Emlékév 100 nyitóeseménye, az életút és az életmű első periódusának bemutatására vállalkozó, A Máriavárostól a Klapka-házig című tárlat december 27-én délután nyílik meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!