Érzékenyítés

2022.12.28. 16:20

Ismert rapper segítségével született meg a kalocsai Nebuló EGYMI dala

A hazai underground rap egyik legkiemelkedőbb tehetsége, Dóra Krisztián „Pappa” segítségével született gyönyörű zenei projekt, amivel hátrányos helyzetű gyerekek iskoláját, a kalocsai Nebuló EGYMI-t támogatják a készítők. A zenészt Kvalla Gábor kalocsai mozgóképgyártó és Kiss Tibor, a Veracruz zenekar frontembere hívta stúdióba.

Gábor János

Részlet a Lépj közel című dalhoz készült videóklipből

Lépj közel címmel már hallható és látható a legnagyobb videómegosztó portálon a rögtönzött művésznevek (Abriel G, Pappa és Funky Úr) alatt megjelent iskolai himnusz, amit a Nebuló EGYMI rendes éves irodalmi pályázata ihletett. Mindkét, immáron összefonódó projekt célja a fogyatékkal élők és a hátrányos helyzetűek iránti érzékenyítés – tudtuk meg az ötletgazdától.

– A Nebulóval és az igazgatónővel már többször dolgoztunk együtt. El szoktam menni az iskolai rendezvényeikre, így a Fogom a kezed gálaműsorra is. Amikor ezen végignéztem a diákok fellépéseit, eszembe jutott, hogy kellene készíteni egy rap dalt, amit a színpadon ugyanúgy fel lehetne dolgozni a gyerekekkel. Mivel nincs akkora színpadi hátterem, később inkább videóklipben kezdtem gondolkodni –  idézte fel Kvalla Gábor. – Az ötletet megemlítettem a Veracruz zenekart vezető Kiss Tibinek, akinek évek óta mondom, hogy egyszer rappelünk egyet – mesélte mosolyogva, arra utalva, hogy a remek énekest egy vokál témára igyekezett rávenni.

A projekt azután fordult célegyenesbe, hogy a mozgóképgyártó egy rendezvényen összefutott az általa mélyen tisztelt rapperrel, Dóra Krisztiánnal. A Pappa művésznéven alkotó underground zenész (a Weszélyes Elemek rapduó tagja) egy szerencsés fordulat révén pont a kalocsai régióba költözött, így elérhető távolságba került a Veracruz stúdiójához. A zenész felajánlotta, hogy hoz egy zenei alapot és részt vesz az iskolát támogató dal készítésében, amihez Kvalla Gábor a videókészítő és dokumentumfilmes hátterével, Kiss Tibor pedig a funky műfajban évtizedekig érlelt hangjával, illetve hangstúdiójával járult hozzá. A videóklip tartalmi részét, vagyis a stúdión kívüli jeleneteket  a Nebuló EGYMI diákjai között járva-kelve vették fel.

– Bementem egy forgatási napra az iskolába, ahol előre szóltak az osztályoknak, hogy itt-ott meg fogok jelenni egy, vagy több kamerával. 

Ennek ellenére a képek 95 százaléka teljesen spontán; csupán egyszer-kétszer kellett instruálni őket, és mindent azonnal megcsináltak 

– méltatta a Nebuló diákjait Kvalla Gábor. A filmes elmesélte, hogy biztosra akartak menni, ezért a kész videót még a publikálás előtt megmutatták az EGYMI vezetőjének. Csupor Zsolt Jánosné igazgató örömmel adta áldását a dalra, aminek legfontosabb küldetése az, hogy elfogadásra nevelje – ösztönözze a nézőt és a hallgatót.

A videóklip stílusosan a Fogyatékkal élők világnapján, december 3-án debütált a legnagyobb videómegosztó portálon. A Nebuló EGYMI ehhez naphoz kötve évek óta megszervezi irodalmi pályázatának gálaműsorát, amelyen felolvassák a legjobban sikerült érzékenyítő műveket.

– Általában is mélyebb szociális rajzolatú témákhoz szoktam nyúlni, és előre sosem agyalok rajta, hogy milyen hatása lesz; csak érzem és remélem, hogy jó úton haladok - árulta el Kvalla Gábor. – Most sem gondoltam bele, hogy mekkora ereje lesz a dalunknak. Nem tudom miért. Lehet, hogy már hozzászoktam, mert mindig ilyen témákban mozgok, aztán bízom a jó emberekben, hogy megtalálják benne az üzenetet, elfogadják, megnézik, meghallgatják. De akkor derült ki számomra is, hogy mit csináltunk, amikor több embernek megmutattam, és mondjuk tízből hatan elsírták magukat –emlékezett vissza. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!