Kalocsa / Galériával

2022.11.08. 09:58

Közel száz alkotás érkezett az I. Szarka Vëra Országos Hímzőpályázatra - íme a díjazottak

Számos alkotó közel száz művét bírálta el a szakértőkből álló zsűri, és a legjobb alkotásokat kiállításon is bemutatták a Városi Galériában pénteken.

Gábor János

A legjobb műveket a Városi Glériában állították ki.

Fotó: Gábor János

Simon Zoltán alpolgármester a megnyitón elmondta: örömére szolgál az önkormányzatnak és személyesen neki is, hogy nem csak belföldről, hanem határon túlról is küldtek pályaműveket. Az első meghirdetett pályázatra érkezett nagy létszámú jelentkező szerinte jól mutatja, hogy a kalocsai motívumvilág népszerűsége töretlen és még mindig sokan művelik a pingálását, írását, hímzését.

A pályázat díjait a névadóhoz kötődő két település intézményei, így a Viski Károly Múzeum, a Homokmégy Községért Alapítvány, a kalocsai és homokmégyi önkormányzat, valamit két magánszemély, Kálóczi Norbert és Markó László, a Kalocsai Múzeumbarátok Köre vezetője ajánlotta fel, de osztott ki jutalmakat a budapesti Hagyományok Háza, a Kalocsai Kézműves Kör és a kiállítást megnyitó Jenei Anikó népi iparművész is.

Utóbbi köszöntőjében emlékeztetett: a pályázat névadója idén lenne 81 éves, és az eredményhirdetés – néhány nap eltéréssel – a halálának évfordulójához kapcsolódik (ezért is szerepelt a napi programban egy megemlékezés, az alkotó homokmégyi házánál). Jenei Anikó hangsúlyozta: „Vëra néni munkái tükrözték a lelkét: a kezei közül kikerült munkák megmutatták mi rejlett az emberben”. A nagysága szerinte abban állt, hogy bár a paraszti kultúrában nevelkedve tisztelte a hagyományokat, azért bátran kipróbált régi, akár elfeledett motívumokat, amelyeknek teljesen új funkciót adott, és ezzel meg is őrizte őket.

Örökségét jól tükrözik a pályázatra érkezett és kiállított munkák, amelyekből 87 darab érkezett, 37 különböző alkotótól – az ország legváltozatosabb pontjairól.

A díjazottak

A díjakat két nagy témakörbe sorolva ítélte oda a szakmai zsűri, tételesen megkülönböztetve az egyes alkotások tervezőjét, kivitelezőjét és benyújtóját, hiszen ezeket a feladatokat nem minden esetben végezte ugyanaz az alkotó. Ebben cikkben a benyújtó személy, vagy csoport neve szerint ismertetjük a helyezetteket, míg a művek címe zárójelben olvasható.

A kiemelkedő pályaművek alkotóit a kiállításmegnyitón jutalmazták.
Fotós: Gábor János

A Hagyományos kategória két különdíjasa a kalocsai Gulyás Lászlóné (Tűre álmodva) és a tázlári Madarász Lászlóné (Léna) lett, míg a dobogó alsó fokán holtversenyben végzett az uszódi Tóth Lászlóné (Aszpartusz) és a kalocsai Kripta Istvánné (Csibeláb). A második helyen két kalocsai pályázó, Romsicsné Balogh Mária (Kék nefelejcs) és Farkas Sándorné (Szellőrózsa) osztozott, az első helyet pedig a budapesti Tű-körszakkör (Reménység) szerezte meg.

A Modern kategória négy különdíjas alkotót hozott: Újtelekről Tóth Lászlóné és Török Rózsa (Fanni és Lili), Öregcsertőről Geiger Jánosné (Iram), Debrecenből Tarsoly Andorné (Bihar 2022), Kalocsáról Mészárosné Szabadi Amália (Kinyílt a rózsa, hajlik az ága) kapta meg az elismerést. Harmadik lett a Dunakesziről pályázó Szarvas Katalin (Muskátli), második a kalocsai Vácz Péterné (Gyöngyös) és a szintén kalocsai Ferkovics Annamária (Tulipiros), míg győztest a szakmári Répási Jenőné (Ördögszem) személyében avattak.

A fentieken túl három kategórián kívüli különdíjat is odaítélt a zsűri, Farkas Sándorné tervezőnek (Szellőrózsa), András Ferencné és Morvai Julianna tervező és a kivitelezőnek (Őszirózsa), valamint Pécsi Istvánné és Nagy Gizella íróasszonyoknak (Rozmaring). Az országos pályázat anyagából berendezett kiállítás november 26-ig látható a Városi Galériában, keddtől szombatig, 13 és 17 óra között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!