Verseny

2022.11.18. 14:32

Kodály által gyűjtött népdalokat énekeltek a kisiskolások Kecskeméten

Gyermekhangon csendültek fel a Kodály Zoltán gyűjtötte ismert népdalok pénteken a Cifrapalota Pávás termében. A Kodály 140 programsorozaton belül Városi népdaléneklési versenyt szervezett a Kecskeméti M. Bodon Pál Alapfokú Művészeti Iskola a Kecskeméti Katona József Múzeum együttműködésével.

Horváth Péter

23 gyermek énekelt a Cifrapalotában pénteken.

Fotó: Horváth Péter

Miklósné Faragó Csilla, a szervező iskola intézményvezetője elmondta, hogy a város és a város környékén lévő 16 általános iskolából 23 gyermek jelentkezett a versenyre elsőtől nyolcadik évfolyamig. A versenyre Kodály által gyűjtött népdalokkal nevezhettek a gyermekek, egyebek mellett párosítók, perkátai, gyergyói, dunántúli, moldvai, hévízgyörki, nagyszalontai, hajdúsági és kunsági népdalok is elhangzottak.

Az első alkalommal rendezték meg, azonban hagyományteremtő céllal, a múzeum és az iskola további együttműködésében.

Miklósné Faragó Csilla hangsúlyozta, hogy fontos üzenettel bír az esemény: gyökereinket gyermekként és felnőttként egyaránt őrizzük meg hagyományainkban, mivel mindennek ez az alapja.

Háromtagú zsűri értékelte a gyermekek előadást. Szabó Kocsis Zsuzsanna népdalénekes, a zsűri elnöke elmondta: azt szeretik látni, hogy a gyermekek örömmel mutatják meg azt, amivel készültek. Az elbíráslásnál fontos szempont volt  a hitelesség, ami nem csak a tájegység népzenei stílusjegyeinek hű visszaadását jelenti, hanem azt, hogy valóban bensővé, sajátjukká tették az egyes népdalokat. Korcsoportonként figyelték az előadásmódot, a hangi adottságot és a zeneiséget.

A versenyen arany minősítést kapott: az I. korcsoportból (1-2. osztály) Kosztelny Blanka Sára és Kutas Nóra. A II. korcsoportból (3-4. osztály) Fésűs Anna és Halasi Adrienn. A III. korcsoportból (5-6. osztály) Balogh Réka, Györe Hanna, Kovács Kamilla és Polgár Zita. A IV. korcsoportból (7-8. osztály) Berbekár Johanna. Horváth Péter
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!