Kecskemét

2022.11.25. 15:38

Iskander életének legizgalmasabb pillanataira is fény derül

Borzák Tibor Egy pillanat portré Bahget Iskander fotóművészről című könyvét ismerheti meg a közönség jövő hét csütörtökön 16.30-kor a kecskeméti Katona József Könyvtárban. A könyvbemutatón a szerzővel és a fotóművésszel Kriskó János beszélget.

Sebestyén Hajnalka

Bahget Iskander fotóművész

Fotó: Bús Csaba / archív-felvétel

A könyv a Kecskemét-Hetényegyházán élő Bahget Iskander Kossuth- és Robert Capa-díjas fotóművész vallomásait öleli fel Borzák Tibor író-újságíró jóvoltából. Iskander Szíriából jött Magyarországra, több mint ötven éve ösztöndíjasként. Fotográfusként hazai és nemzetközi hírnévre tett szert. Hidat képez a magyar és az arab világ között. Ikonikus képei főníciai szemmel, ám magyar szívvel készülnek, műveiben találkozik a látható és a láthatatlan. Barátai azt tartják róla, hogy magyarabb a magyarnál. Sokan csodájára járnak a kecskemét-hetényegyházi édenkertjének, előfordult, hogy egyszerre tizenhárom arab nagykövet és diplomata járt nála, de többek között vendégeskedett nála a szíriai költő, Adonis, Faludy György, Kányádi Sándor, Buda Ferenc, Ilia Mihály is.

Borzák Tibor jegyezte le a fotóművész vallomásait. Szóba kerülnek életének legizgalmasabb pillanatai, alkotói pályájának legkiemelkedőbb állomásai. Számos szívmelengető emlék, családi titok kerül elő szíriai gyerekkorából, iskolai éveiből, és megosztja a remek arab konyha receptjeit is. Algériában „dollárkereső magyarok” munkáját segítette tolmácsként, a szerencsének köszönhetően fotózhatta az épp oda látogató II. Erzsébet brit királynőt is.

Különös vonzódást érez a magyar tanyavilág iránt, mindazonáltal irodalmunk jeles alakjairól – köztük Illyés Gyuláról, Csoóri Sándorról, Juhász Ferencről, Esterházy Péterről – ő készítette a leghitelesebb portrékat. 

Iskander jótékonykodásáról is híres, támogatta az autistákat, az erdélyi menekülteket és a vörös iszap károsultjait.

Bahget Iskander portrékönyvét 300 fekete-fehér és színes fotó illusztrálja átfogó képet adva fotóművészi tevékenységéről és életéről. Angol, német, bolgár, orosz, arab rezümé is helyet kapott a kötetben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!