Borota

2022.11.01. 15:30

Életmű-kiállítás nyílt Magyar János lakásgalériájában – galériával

Magyar János festőművész alkotásaiból nyílt életmű-kiállítás az alkotó borotai házában kialakított lakásgalériában. Művészi munkásságát N. Kovács Zita művészettörténész, a bajai Türr István Múzeum igazgatója mutatta be a kiállítás avatóünnepségén.

Pozsgai Ákos

Képeket és szobrokat is megtekinthetnek a látogatók.

Fotó: Pozsgai Ákos

Egyedi bepillantást enged Magyar János életművének, alkotásainak történetébe a látogatót ámulatba ejtő képeit, plasztikáit és szobrait bemutató lakásgaléria.

– Életmű-kiállítása bemutatja, hogyan látta és látja az alkotóművész a mögötte álló évtizedeket, és közben két vagy három dimenzióban feltárja számunkra azokat a változatos, izgalmas és sajátos alkotói attitűdjeit, amelyeken keresztül az életpálya tapasztalatait, gondolatait lefordította. Ez a kiállítás a világ megismerésének, ábrázolásának és bemutatásának egyik módja, de egyúttal a megértéséé és a vizsgálatáé is. Egyszerre a tudás egyik formája és egyszerre kommunikációs eszköz – mondta avatóbeszédében N. Kovács Zita művészettörténész.

Hozzátette: a Borotáról indult alkotó számára meghatározó volt a gyermekkori élmény. Grafikáiban, sokszorosított grafikáiban, akvarell- és táblaképein, kerámiaplasztikáiban ezek az emlékek, a közösségben szerzett tudás és erő törnek felszínre. 

Témái között a táj és annak költészete, a természet ősi elemei, a repülés valóságos és átvitt értelmű ábrázolása, valamint az irodalmi, mitológiai utalások, hivatkozások egyaránt megtalálhatók. A szín, a fény, az emberi lét feltételeit biztosító elemek, mint a víz, a tűz, a levegő jelennek meg akvarelljein és rajzolt triptichonjain.

– Magyar János művészete mélyen korunkban gyökerezik, s a kortárs emberhez, hozzánk szól. Azokhoz az emberekhez, akikben önmagával az élettel szemben a teljesség igénye él. Magyar János művészete ezt a teljességet szolgálja: minden alkotásában míves mester, aki együtt lélegzik a művészettörténeti hagyományokkal és a kor művészeti áramlataival. Többlet azonban jellegzetesen az övé: a teremtett világ végtelenségéből és önmaga végességéből kihasított különleges világ. A földönjáró és a repülő emberé. Ez a kettősség tökéletesen kiegészíti egymást, tökéletes harmóniában egyesül: gazdag, mély, színes, elven, de ugyanakkor rendkívül drámai is – fogalmazott a bajai Türr István Múzeum igazgatója.

Borota tiszteletbeli polgára

Magyar János a Bajai II. Béla Gimnáziumban érettségizett, majd a Szegedi Tanárképző Főiskolán és a Szombathelyi Tanárképző Főiskolán szerzett biológia, testnevelés, rajztanári oklevelet, mestere Vinkler László volt.

1978–1988 között rendszeresen látogatta a Zebegényi Szabadiskola kurzusait, szobrászatot, kerámiakészítést tanult, mesterei Veres Gábor, Szabó Imre és Nagy Attila voltak. 1988-ban mozgókép- és médiaképzésben vett részt az iparművészeti főiskolán. Rajz, vizuális kultúra és művészettörténet tantárgyat tanított a váci Madách Imre Gimnáziumban 1996 és 2008 között. A mai napig kiállító művész. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének és a Vízfestők Társaságának. Köztéri munkái megtalálhatók Vácott, Esztergomban, Diósjenőn, de például Borotán a 2019-ben a Művelődési Ház és Könyvtár előtt felavatott Közkútról ivó fiú szobra is az ő alkotása. Számos művészeti díjat nyert, 2014-ben a borotai önkormányzat Borota község tiszteletbeli polgára kitüntető címet adományozta számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!