Kultúra

2022.10.08. 12:00

Szikra János könyvét mutatták be a bácsalmási könyvtárban

A Vörösmarty Mihály Könyvtár emeleti galériáján mutatták be a Bácsalmás Könyvek sorozat legújabb kiadványát.

Juhász Jenő

A képen (balról): Szikra János író, költő és Kiss Pál a könyv kiadója és szerkesztője.

Fotó: Juhász Jenő

Az olvasók ezúttal a település szülöttének, Szikra Jánosnak a Bácsalmási elégia című könyvét ismerhették meg. Kiss Pál kiadó és szerkesztő egy rövid áttekintést adott a költő és író életútjáról, Bácsalmáshoz való kötődéséről, majd ezt követően a mostani kötetről beszélgettek. Az alkotónak eddig 11 önálló könyve jelent meg. Az 1989-ben napvilágot látott Fekete doboz című verseskötetét prózák, szociográfia, mozaikregény, gyermekversek és jó néhány lírai költemény követte. Lajtos Nóra így ír a költőről: Szikra János versbeszéde nem a legkönnyebb sodrású, ám mondanivalójának mélységében és költői kvalitásában is képes kiemelkedőt alkotni, felrajzolni magát a kortárs magyar líra térképére.

Az esemény résztvevői könyvet kaptak ajándékba.
Fotós: Juhász Jenő

A szerkesztő úgy véli, hogy Szikra János nekünk, egykori és mai bácsalmásiaknak is üzent írásaival. Bácsalmási élményvilága írói tápláléka. Írásait olvasva megjelenik előttünk az ötvenes, hatvanas évek Bácsalmása. Az Aranykor. Mármint az élmények aranykora. Éppen ezért vállalkozott az alkotó bácsalmási írásainak az összegyűjtésére és kiadására, mert szeretné, ha a bácsalmásiak – főleg a fiatalok – megismerhetnék írásait, amelyek egyúttal olvasói élményt is jelentenének nekik.

A rendezvényen Szikra Soma olvasott fel néhány verset és novellát, majd ezt követően az író-költő dedikálta is a legfrissebb kiadványát. A jelenlévők egy-egy könyvet kaptak ajándékba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!