Galériával

2022.10.11. 11:02

Petőfi Sándor verseit népszerűsítették a félegyházi rajzpályázattal

A Petőfi 200 évforduló jegyében hirdetett versillusztrációs pályázatot az alsó tagozatos diákoknak a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület és a Petőfi Sándor Városi Könyvtár.

Vajda Piroska

A díjazott tanulók

Fotó: Vajda Piroska

A rajzpályázat eredményhirdetését a napokban tartották a Hattyúházban. Kállainé Vereb Mária az egyesület ügyvezető elnöke elmondta, a határidőre 5 helyi általános iskolából és Petőfiszállásról 22 pályamű érkezett, melyeket Szabó Ildikó művésztanár, Rosta Ferenc alpolgármester és Rácz Lászlóné ny. rajztanár, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület tagjai értékelték. A díjátadó ünnepségen Rácz Lászlóné, a zsűri elnöke beszélt a beérkezett művekről. 

– Az illusztráció magyarázza, könnyebben elképzelhetővé teszi az írott művet, legyen az akár egy könyv vagy egy vers. A rajzolás a gyerekek egyik veleszületett képessége. Ha hagyjuk a gyerekeket saját ötletük alapján rajzolni, akkor megmutatják fantáziájukat, tehetségüket. Az alkotásokban a rajzolás örömét, a felszabadultságot érezzük, ami élményt jelent a nézőknek is – fogalmazott Rácz Lászlóné. 

Elmondta, a zsűri vizsgálta a kép kifejező erejét, a formák elrendezését, az alakok nagyságát, a díszítést és a színek használatát, harmóniáját és a kidolgozottságot. Az alkotó egyénisége, rajztudása befolyásolta, hogyan érvényesült a vers mondanivalója. 

A diákok jellemzően olyan verset választottak, amely elgondolkodtatta őket és az érzelmeikre is hatással volt. 

Ezeknek a pályázati munkáknak az értéke Petőfi verseinek népszerűsítése mellett a kreativitás fejlesztése és az értékek iránti nyitottság kialakítása volt – hangsúlyozta a zsűri elnöke, aki köszönetet mondott a felkészítő tanároknak azért, mert fontosnak tartják ezeknek az értékeknek a támogatását az iskolákban. 

A zsűri döntése alapján első helyezett lett a félegyházi Platán Iskola 4. osztályos tanulója, Balogh Cintia, aki Feltámadott a tenger című vershez készített illusztrációt. Felkészítő tanára: Locskai Mátyásné és Tarjányi Xénia. 

Második lett a Platán Iskola 4. osztályos diákja, Szunyi Szonja Lara, aki a Szeptember végén című vershez készített illusztrációt. Felkészítő tanára Tarjányi Xénia és Nagy Alíz. 

Harmadik helyen végzett a petőfiszállási iskola 8 éves tanulója, Nagyapáti Janka, akit az Arany Laci ihletett meg. Felkészítő tanár: Gyöngyösi Andrea. 

Különdíjat kapott a petőfiszállási iskola 10 éves diákja, Berényi Katica, aki Anyám tyúkja című művet illusztrálta. Felkészítő tanára: Balla Katalin. Különdíjas lett a petőfiszállási iskola 8 éves diákja, Berényi Mátyás, aki Arany Laciról készített illusztrációt. Felkészítő tanára: Gyöngyösi Andrea. Szintén különdíjban részesült a félegyházi Dózsa Iskola 3. osztályos tanulója, Karsai Fanni, aki az Itt van az ősz című vershez készített rajzot. Felkészítő tanára: Kovácsné Kosztor Mariann. A negyedik különdíjas pedig a Darvas Iskola kilenc éves tanulója Piroska Jázmin lett, aki az Anyám tyúkjához készített illusztrációt. Felkészítő tanára: Tápai Beatrix. 

Az eredményhirdetést Varga Katica műsora tette még ünnepélyesebbé. A művész természetesen megzenésített Petőfi verseket énekelt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!