Farkas Antal Jama

2022.10.07. 20:04

Kecskemét egykori fotó- és grafikusművészének munkáiból emléktárlat nyílt a Hírös Agórában

Farkas Antal Jama emlékkiállítását rendezték meg a Hírös Agórában. A pénteki megnyitón a Kecskeméti Animációs Filmstúdió ügyvezető igazgatója, Mikulás Ferenc mondott beszédet, amiben megemlékezett Jamáról, a Balogh Rudolf-díjas fotóművészről és Arany Rajzszög-díjas grafikusművészről.

Szalay Tamás

A tárlat október végéig tekinthető meg

Fotó: Szalay Tamás

Mikulás Ferenc elmondta, hogy Farkas Antal már az érettségi elvégzése után a filmstúdió állományába került, és ott kezdett el dolgozni. Az animációs filmfesztivál arculattervezőjeként, több mint tíz éven keresztül alkotta meg a fesztivál látványvilágát. – Jama mindig minden munkájából a lehető legtöbbet akarta kihozni. Olyan ember volt, akit teljesen áthatott az alkotás szelleme, és mindig a legjobbra törekedett – emlékezett vissza a stúdióvezető. Jama egy szanszkrit szó, aminek a jelentése: szabályozni, harmonizálni. Etikai szabályokat fogalmaz meg a helyes élettel kapcsolatban. 

Csekő Sándor előadása színesítette a programot
Fotós: Szalay Tamás

A megnyitón egy külön, a művész megemlékezésére szerzett és hangszerelt gitárelőadást hallhattak a megjelentek, Csekő Sándor gitárművész előadásában. Ezután Ulrich Gábor képzőművész emlékezett meg beszédében Farkas Antalról.

A tárlat megnyitását követően mindenkinek lehetősége volt belepillantani a művész munkásságába. Kiállításra kerültek festményei, képzőművészeti alkotásai, amik méltán tükrözik Jama nagyszerűségét és tökéletességre törekvését. 

Ahogy Mikulás Ferenctől megtudtuk, Jama mindig igényelte a visszejelzést, a munkái méltányolását. Ebből nyert erőt és ebből alkotott maradandót. Farkas Antal világlátását az általa megfogalmazott mondatok mutatják igazán: „Szerintem sokkal fontosabb a kételkedés. Az ember, ha csak bambán él bele a világba, akkor nem tesz fel jó kérdéseket. A művészet nem ad válaszokat, szerintem az a feladata, hogy jó kérdéseket tegyen fel.” A kiállítást október 30-ig terkinthetik meg az érdeklődők a Hírös Agóra Kamaratermében. 

Farkas Antal Jama festményei és képzőművészeti alkotásai láthatók a tárlaton
Fotós: Szalay Tamás

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!