Litera DOKU '22

2022.10.18. 11:14

Irodalmi fődíjat nyert a kalocsai szerző, Cserenkó Gábor

Megnyerte a Litera DOKU '22 irodalmi pályázatát Cserenkó Gábor kalocsai író. Az éleslátó monológjairól ismert szerző a Persona non grata című írásával érdemelte ki a zsűri legmagasabb elismerését – áll a pályázatot kiíró folyóirat cikkében.

Gábor János

A DOKU '22-t a Litera és az OSA Archívum együttműködésében, a Világháló-Irodalom Alapítvány partneri segítségével alapították az 1997-ben elhunyt Csalog Zsolt író, szociográfus, szociológus emlékére. A zsűrizésre jellemzően hazai életutakat, magyar egyéniségeket, illetve az őket alakító társadalmi kényszereket bemutató műveket várnak, hogy a sorsok és történetük nagyobb hangsúlyt kapjon azoknál a felszínes társadalmi interakcióknál, amelyek a hétköznapokban érik őket.

Cserenkó Gábor a Litera irodalmi pályázatának győztese.
Fotós: Gábor János / archív-felvétel

A döntnökök irodalmi és társadalmi hatást érintő szempontok, így a szöveg nyelvisége, megformáltsága, újszerűsége és hitelessége, valamint a témaválasztás, a téma bemutatásának eredetisége és a sztereotipizálás elkerülése alapján bírálták el a pályaműveket.

Cserenkó Gábor novellája monologikus formában, lépésről lépésre mutatja be a hajléktalanná válás fázisait, miközben azt szélesebb társadalmi tapasztalatokhoz, a lecserélhetőség, eldobhatóság kérdéséhez köti. A szöveg lendületes, jó ritmusú monológ, ami képes behúzni az olvasót a hajléktalanság különböző lélektani fázisaiba – írja a Litera. A folyóirat a Közép-Európai Egyetem adta át a fődíjakat a napokban, és a kalocsai szerző mellett kiemelte Milbacher Róbertet, a Janika, illetve Kálnay Adélt, a Rómeó című írásért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!