Kiskunfélegyháza

2022.10.10. 19:27

Hétköznapi nyelven mesél a kunokról az új képes lexikon

A napokban mutatták be Mészáros Márta és dr. Nagy Molnár Miklós közös kötetét, a Kun Képes Lexikont a félegyházi Kiskun Múzeumban.

Vajda Piroska

Lezsák Sándor, országgyűlési képviselő (balra) és Dr. Nagy Molnár Miklós, a karcagi Györffy István Nagykun Múzeum igazgatója a bemutatón

Fotó: Ujvári Sándor

Mészáros Márta múzeumigazgató elmondta, komoly szakmai kihívást jelentett a könyv anyagának összeállítása, mivel a kunokról már számos tudományos kiadvány és kutatási eredmény ismert, ezek tudatában kellett egy olyan kiadványt megszerkeszteni, ami ezen eredményekre alapozva hétköznapi nyelvezetben adja közre a kunoktól ismert szavakat és kifejezéseket, a régészeti, történeti és néprajzi ismereteket. 

A Lezsák Sándor országgyűlési képviselőtől kapott megbízás arról is szólt, hogy egy mindenki számára közérthető kiadvány készüljön. Ez azt is jelentette, hogy egy-két mondatban kellett összefoglalni olyan témákat, amelyekről komoly tudományos értekezések is készültek.

A Kun Képes Lexikon három részre tagolódik. Az első fejezet történeti ismertetőt tartalmaz a kunokról, a második részben 33 kunokhoz kapcsolódó kifejezés magyarázata jelenik meg. A fogalomtárban helyet kapott többek között a kun szék, a kunkapitány, a kunpuszta, a kunhalom, a kunbaba, a kun tegez, a kun sisak és a kun hímzés leírása is. A kötet záró része a kun hagyományokat napjainkban is őrző 49 település címszavas történetét tartalmazza.

Dr. Nagy Molnár Miklós, a karcagi Györffy István Nagykun Múzeum igazgatója hangsúlyozta, hogy az elkészült kötet a tudomány eredményeit felhasználó ismeretterjesztő kiadvány, amely a kun nép eredetéről, betelepüléséről és történetéről szól egészen a 20. század elejéig. 

Leginkább azt a célt szolgálja, hogy a gyermekek számára adjon egy használható alaptudást, illetve felkeltse a figyelmet a mélyebb szakirodalom iránt. 

Lezsák Sándor országgyűlési képviselő elmondta, a szanki Kiskun Emlékhely átadásakor fogalmazódott meg az a gondolat, hogy el kell készíteni a kunok történetét, hagyományait és szokásait bemutató könyvet. A kötet elkészült, azonban – ahogy a honatya fogalmazott – annak tartalma csak akkor tud hasznosulni, ha a könyvet használjuk is. Ennek érdekében mind a 49 kun település általános és középiskolája részére el fogják juttatni a lexikon több példányát. Ugyanakkor pályázatot is hirdetnek a kun települések iskolái számára. A tanulmányi verseny témája a Kun Képes Lexikon anyaga lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!