Galériával

2022.10.19. 17:00

Három generáció készítette a csigatésztát Fülöpjakabon

Átadták a Rád hagyományozom nagyszüleink bölcsességét történetírói pályázat díjait, majd három generáció tagjai készítettek közösen házi csigatésztát az idősek világnapja alkalmából a fülöpjakabi Teleházban. A programra Fülöpjakabról, Jakabszállásról és Kunszállásról is érkeztek.

Tapodi Kálmán

Az eredményhirdetés után csigatésztát készítettek a résztvevők.

Forrás: Beküldött fotó

A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület tagjai, a fenntartásukban működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház és a Fülöpjakabi Faluház munkatársai összefogva még a nyáron több településen átívelő történetírói pályázatot hirdettek.

Felhívásukra fülöpjakabi, jakabszállási és kunszállási nyugdíjasoktól olyan írásokat vártak, amelyekben az idősek megfogalmazzák, milyen tapasztalatot, tudást adnának át szívesen a fiataloknak. A pályázat célja az volt, hogy a sok esetben már csupán az elbeszélők emlékei között élő hagyományok, szokások, jó gyakorlatok fennmaradjanak, átörökítődjenek a következő nemzedékek számára is.

A fülöpjakabi Teleházban tartott eredményhirdetésen Bodor Sándor, a házigazda település polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, majd Koleda Sára, a Kiskunfélegyházi Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskola növendékének fuvolajátékát hallgathatták meg.

A Rád hagyományozom nagyszüleink bölcsességét történetírói pályázatra a legtöbb pályamunka Jakabszállásról érkezett, a legbölcsebb gondolatokat Kunszálláson fogalmazták meg, míg a legpraktikusabb tanácsokat Fülöpjakabról küldték.

A felhívásra beküldött pályamunkákat Weninger Endréné, a Montázsmagazin alapító szerkesztője, egyben a zsűri elnöke értékelte, miközben a díjazott írásokból a Jakabszállás-Fülöpjakab Általános Iskola Eötvös József Általános Iskolájának diákjai olvastak fel részleteket.

A Rád hagyományozom nagyszüleink bölcsességét történetírói pályázat díjazottjai.
Forrás: Beküldött fotó

Az ünnepélyes eredményhirdetés alkotónappal folytatódott, amelynek célja a közösségi művelődés, a generációk közötti együttműködés erősítése, a közös alkotás élményének átélése, az idősebb korosztály értékes tudásának és tapasztalatának megosztása, átadása volt.

A nap további részében az Őszidő Nyugdíjas Klub tagjai megmutatták és megtanították a helyi általános iskola diákjainak, illetve a résztvevőknek a házi csigatészta készítésének fortélyait. A gyermekek szülei révén gyakorlatilag három generáció elevenítette fel a ma már egyre inkább feledésbe merülő tésztagyártás folyamatait.

Az Őszidő Nyugdíjas Klub tagja, a 82 éves Koncz Jenőné 17 éven át készítette napi öt kilogramm lisztből a tésztát. Akkoriban Fülöpjakabon a helyi termelőszövetkezet mellékágaként egy tésztaüzem is működött a faluban, munkát adva sok helyi asszonynak. Erzsike néni azt is elárulta, a kiváló minőségű tésztát kizárólag egyfajta lisztből készítették, és Amerikába exportálták.

Törteli Lászlóné édesanyjától tanulta meg, és 14 éves kora óta készít házi tésztát. Ma már ugyan ő is ritkán veszi elő a nyújtódeszkát és a sodrófát, de a helyi általános iskola diákjai és szülei kedvéért szívesen hozta el otthonról eszközeit.

A nap emlékére minden résztvevő a házitészta receptjét tartalmazó kártyát is kapott.

Egy ükmama bölcsességeit is díjazták

A Rád hagyományozom nagyszüleink bölcsességét díjazottjai: különdíj: Őszidő Nyugdíjas Klub – Kalocsai hímzés és Házi csigatészta gyártása – Fülöpjakab.

Megosztott 3. helyezés: Szabóné Harkai Erika: Zúgolódás nélkül – Jakabszállás, Holécziné Tóth Zsuzsa: A háború vétlen áldozatainak emlékére – Jakabszállás.

Megosztott 2. helyezés: Holécziné Tóth Zsuzsa: Életszilánkok – Jakabszállás, Szabó Mihály: Szorgalommal, becsületességgel lehetek-e próféta saját falumban? – Jakabszállás.

Megosztott 1. helyezés: Polyák Mátyásné – Egy ükmama bölcsességei – Kunszállás, Szabó Mihály: Régi hagyományok újraélesztése és ápolása, emberi értékek megőrzése – Jakabszállás.

– A díjazott pályaműveket a Montázsmagazin és a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület online felületein, a montazsmagazin.hu és a www.nokanemzetjovojeert.hu is közzéteszi – számolt be lapunknak Osztró-Szász Angéla, a megyei esélyteremtési iroda munkatársa.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!