Kecskemét / Csíkszereda

2022.10.31. 06:55

Dankó Pista-életműdíjat kapott Kovács János nótaénekes

Kovács János Aranykoszorús nótaénekes nóta iránti szeretetét és tiszteletét újabb rangos díjjal ismerték el.

Sebestyén Hajnalka

A napokban Erdélyben, Csíkszeredán tartották meg a Magyarnóta Ünnepnapját, ahol gálaműsor keretében adták át a Dankó Pista-életműdíjakat. A Csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házában több kategóriában – női énekes, férfi énekes, prímás, hangszeres szólista, aki sokat tett a magyarnótáért és mecénás – köszöntötték a díjazottakat akik között magyarok és erdélyiek egyaránt voltak.

A hangulatos műsorban felléptek az idei évben Dankó Pista-életműdíjjal kitüntetettek és az erdélyi szervezést felvállaló Csiki nótapáros, Regián Melinda és Dobos Zsolt. 

Az énekeseket budapesti cigányzenekar, Nyári László és zenekara kísérte, akik a 100 tagú cigányzenekar és a Rajkó zenekar tagjai. Nyári László prímás már 2021-ben átvehette a Dankó díjat, az idei évben pedig a zenekarának újabb tagja kapta meg az elismerést. A díjazottak bemutatására és a díjátadó műsor vezetésére Ország Ilona kapott lehetőséget. A kecskeméti nótaszerető műsorvezető jól ismert a hírös városban, hiszen nótaműsorok sokaságának volt már a háziasszonya.

A műsor szerkesztő-rendezője és Dankó Pista-életműdíj alapítója Éliás Tibor, a Magyarnóta Szerzők és Énekesek Országos Egyesület elnöke, énekművész, a Musica Hungarica alapítója.

 

Kovács János és Ország Ilona a díjátadó gálán.
Fotós: Beküldött fotó

A gálának másik kecskeméti érintettsége, hogy Kovács János, a Kecskeméti Nótások Baráti Köre Egyesület elnöke, Aranykoszorús nótanénekes vehette át „Aki sokat tett a magyarnótáért” kategóriában a Dankó Pista díjat. A neves nótaénekes párjával, Ország Ilonával közösen érdemelte ki a rangos elismerést, hiszen évek óta mindketten sokat tesznek a magyarnóta népszerűsítéséért, hagyományának éltetéséért. 

A neves nótaénekes a baon.hu-nak elmondta: Erdély nagy tisztelőjeként, különösen felemelő érzés volt számára a magas szintű elismerés átvétele, és az, hogy több mint ötszáz fős erdélyi közönség előtt énekelhetett a Szakszervezetek Művelődési Házának színpadán. 

Végül elmondta: már készülnek a Kecskeméti Nótások Baráti Körével a hagyományos adventi műsorukra, melyet várhatón december 9-én tartanak meg. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!