Galériával

2022.10.12. 19:56

Császártöltésen alkottak a Schindler Művésztelep alkotói

Nincs házi feladat, mindenki olyan alkotással lepi meg a közönséget, a mecénásokat, amelyet a legjobb tudása, ötlete, ihlete alapján készít. Hozhat ide korábban készült képet, de többnyire itt készülnek a festmények. Ezt mesélték azok a művészek, akik több mint egy hétig alkottak a kedden zárult 36. Schindler Művésztelepen.

Barta Zsolt

Balról: Kárpáti József, Schleif Sándor (Újvidék), Papp Gábor (Margitta), Buday Mihály festőművészek

Fotó: Barta Zsolt

Schindler János keceli vállalkozó, a tábor szervezője, hat festőt hívott meg az idén. Ő és más művészetkedvelő magánember támogatja minden évben az alkotókat. A festők Császártöltés szállodájában alkottak több mint egy hétig. A csoport tagjai Csuta György, a délvidéki Schleif Sándor (Újvidék) Buday Mihály, Soós Tibor, Kárpáti József, és a partiumi Papp Gábor (Margitta) voltak.

Buday Mihály nem először vesz részt a tábor munkájában, mint mondta ez a 8-10 nap arra nagyon jó, hogy egy művész elmélyedjen a munkájába, senki és semmi se zavarja. A társaival kicserélik a gondolataikat, és bár évtizedek óta alkotnak, mégis tanulnak egymástól is.

Schleif Sándor újvidéki alkotó is minden évben megtiszteli a tábort, véleménye szerint a művész az az ember, aki tökélyre szeretné vinni a festészetet de sosem éri el ezt a szintet. Hogy kiből lesz valójában elismert művész? Mint mondta, nem elég jól festeni, de el is kell magát adnia a médián keresztül az embernek. Odaát Szerbiában, ha egy gazdag mecénás egy alkotó munkáit megveszi, annak híre megy, és a sajtó felkarolja az illetőt – fogalmazott. 

A művészek véleménye szerint lassan alakul ki az a művészet pártoló hazai középosztály, amely a kortárs alkotók képei után érdeklődne. Nagyon fontos ugyan az, hogy egy festő kiváló munkákat tegyen le az asztalra, azokat minél több kiállításon bemutassa, de az alkotónak meg is kell élnie. Ehhez pedig a művészetre fogékony mecénásokra, vevőkre van szükség. Ezekből sajnos nincs elegendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!