Könyvszerető gyermekek

2022.10.26. 19:55

A nemzeti könyvtártól kaptak könyveket a kunpeszéri óvodások

Több ládányi könyvvel gazdagodott a Kunpeszéri Csodavilág Óvoda az Országos Széchényi Könyvtár jóvoltából. A köteteket Rózsa Dávid főigazgató adta át kedden Kollár Ágnes Anna óvodavezetőnek.

Gulyás Sándor

A kunpeszéri óvodások nagyon örültek a könyveknek.

Fotó: Gulyás Sándor

Négyszázezer forint támogatást nyert mini könyvtárának kialakítására a két csoportos Kunpeszéri Csodavilág Óvoda az egyik áruházlánc Ön választ, mi segítünk programjának keretében. A könyvállomány létrehozáshoz az Országos Széchényi Könyvtár is hozzájárult.

– A nyáron találkoztunk a kunpeszéri óvodásokkal készült videóval, amely arról szólt, hogy a gyermekek mennyire szeretik a könyveket, meséket. Nagyon örülnének annak, ha lenne egy saját könyvtáruk. A filmecskét látva úgy éreztem, hogy az Országos Széchényi Könyvtárnak is segítenie kell abban, hogy az óvodások álma mielőbb valóra válhasson. A kezdeményezéshez csatlakozott a Petőfi Kulturális Ügynökség és a DEDU Kft., a Kajla-könyvek és füzetek kiadója – mondta el a baon.hu érdeklődésére Rózsa Dávid főigazgató, aki egyben kihangsúlyozta az olvasás szerepét a gyermekek fejlődésében.

– Valamennyi kutatás azt mutatja, hogy az olvasóvá nevelés, a későbbi olvasói lét gyermekkorban eldől. Az általunk készített tanulmányok is alátámasztják, hogy a kézzel fogható könyv olvasása másképpen serkenti az agyat, mint az online tartalmak böngészése. Az olvasás amellett, hogy szórakoztat és tanít is, hozzájárul a gyermekek szellemi, érzelmi fejlődéséhez – tette hozzá Rózsa Dávid.

Az, hogy a gyermekek milyen felnőttekké válnak, sokban múlik rajtunk. A mese szerepe meghatározó a fejlődésben. 

Ezért az olvasóvá nevelés első lépéseként kívánta létrehozni a könyvtársarkot az intézmény vezetése. A köteteket a gyermekek és szüleik, illetve az itt dolgozó pedagógusok is kikölcsönözhetik majd.

Az adományt Rózsa Dávid főigazgató adta át kedden Kollár Ágnes Anna óvodavezetőnek.
Fotós: Gulyás Sándor

– Óvodánknak nem ez volt az első sikeres pályázta. Két éve konyhakert, tavaly pedig gyümölcsös kert kialakítására nyertünk támogatást az áruházlánc Ön választ, mi segítünk programjának keretében. A Csodakert elnevezésű projektnek köszönhetően két magas ágyást, egy komposztálót alakíthattunk ki intézményünk udvarán. Az ágyások megműveléséhez és karbantartásához kerti szerszámokat, valamint ágdarálót vásároltunk. A kert kialakítása, a komposztáló szervesen illeszkedik az óvoda pedagógiai programjába, amely a fenntarthatóságot, a környezeti nevelést, az egészséges táplálkozást igyekszik fókuszba helyezni. A magas ágyásokhoz szükséges téglákat a Kiskunsági Nemzeti Parktól, illetve a szülőktől kaptuk. A másik projektünk a Csodakert Gyümölcsöskert nevet kapta. A gyümölcsöst az óvoda szomszédságában lévő területen alakítjuk ki. A fácskák elültetése, amelyben a gyermekek, ahogyan későbbiekben a gondozásában és a gyümölcsök elfogyasztásában is részt vesznek, napokon belül megtörténik – sorolta fel az elmúlt időszak eredményeit Kollár Ágnes Anna óvodavezető.   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!