Galériával

2022.10.12. 06:50

A legkisebbek nagy kérdéseire ad választ a kecskeméti színház új gyermekdarabja

Török Sándor örök érvényű mondanivalót közvetítő meseregényét, a Kököjszi és Bobojszát vitte színre azonos címmel a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház. A gyermekeknek szóló, de a felnőttek számára is érvényes üzenettel bíró zenés-énekes betétekkel színesített darab a felnőtté válásról szól és feledhetetlen formában kínál választ a felnőtteket és gyerekeket is feszítő örök nagy kérdésre, hogy mi végre vagyunk itt? A Kököjszi és Bobojsza az idei évad első gyermekeknek szóló nagyszínpadi bemutatója. A regényt Juhász Levente és Kováts Vera alkalmazta színpadra. A premier ma 15 órakor lesz a nagyszínházban.

Horváth Péter

Andrist, a gyermeket Varga-Huszti Máté (középen) alakítja

Fotó: Bús Csaba

Mélyértelmű, egész életen át kísérő tanulságokkal szolgáló darabbal készül a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház az idei évad első, gyerekeknek szánt nagyszínpadi premierjével, mely egyben ősbemutató is. Török Sándor klasszikus meseregénye, a Kököjszi és Bobojsza, melyben a két manó játékos formában vezeti be Andrist, a gyermeket a földi élet rejtelmeibe.

A regény kiindulási alapként szolgált a nagyszínpadi műhöz – avatott be Jankovics Anna, a darab rendezője, akinek szívügye a gyermekkor, amikor a kicsik még sokkal élénkebb kapcsolatban vannak a fantázia világával.. Felnőttként is sokat tanulhatnunk arról, hogy miként őrizhetjük meg a bennünk lévő gyermeket, vagy térhetünk vissza hozzá felnőtt fejjel, ha elvesztettük – vallja a rendező a darabról. Jankovics Anna a kecskeméti színház színésznője, és a mostani nem az első rendezése, korábban is dirigált már gyermekdarabokat.

– Ezt most egy új társulatban tehettem, ami nagyon jó élmény volt, mert nyitottak, kreatívak és lelkesek a kollégák. Nem könnyítette meg a dolgunkat, hogy az előző évad végén kezdtük el a darab a munkálatait, és mégis sikerült a lelkesedést és a játékkedvet előhozni, amihez talán én is hozzájárultam – mondta a rendező, aki korábban olyan darabokat rendezett, melyekben maga is szerepelt, ami a jelenleginél megterhelőbb volt. Némi nehézség volt, hogy a regényben találhatók a korral elavult részek, amit igyekeztek a mai korra aktualizálni. A rendező elmondta, hogy a díszletet úgy alakították ki, ami tükrözi a darab jellegét, a valóság és a fantázia folyamatos váltakozását, így a díszletet is ennek megfelelően, többféleképpen használják a színészek. A zenei világa is sokszínűséget mutat, a hagyományos dalok mellett például Andris rappelve mondja el a felnőttek világával kapcsolatos sérelmeit a manóknak.

– Zseniális karaktereket rajzolt meg Török Sándor, és a gyermekek lelkének kérdései mind-mind itt vannak a színdarabban, amire választ is kapnak. Hiszen kutya kötelességünk nekünk a színházban megadni a választ a legkisebb embernek is, aki megtisztel bennünket azzal, hogy megnézi az előadást. Másik fontos kérdés, amit a darab érint, az az Istennel való kapcsolat, amit az eredeti regényből annak idején kihúzott a cenzúra

 – mondta a Bobojszát alakító Sirkó László.

– A darab külön érdekessége, hogy a gyerekeknek szól, de a felnőtteknek is van benne tanulság, hiszen sok helyen magukra ismerhetnek, például akkor, amikor azért türelmetlenek a gyerekkel, mert a munkahelyükön bántás érte őket – tette hozzá Szabó Dorottya, aki Kököjszi alakját eleveníti meg.

S hogy milyen egy gyermekelőadás karaktereit játszani?

– Ugyanolyan komolyan kell venni és mély lélekkel hozzáállni, mint a felnőtteknek szóló darabok esetén – mondta Szabó Dorottya.

– Legalább olyan nehéz. Sőt, bizonyos színeket még jobban ki kell húzni, a karaktereket látványosabbra formálni. A gyermekdarabokban bizonyos felkiáltójeleket és kérdőjeleket jobban meg kell rajzolni – egészítette ki Sirkó László.

Andrist, a gyermeket Varga-Huszti Máté alakítja.

– Több szempontból is nehéz Andris karakterét megformálni. Felnőtt férfiként, kellemes baritonnal egy hat-hétéves gyermeket alakítani az adottságok legyőzését igényli. Nagyon nehéz rátapintani arra a jó értelemben vett gyermeki naivitásra, mellyel rácsodálkozik a világra. Sok házi feladatot jelentett megfejteni a gyermek és a szülő motivációit, nekem is rengeteg feldolgozást jelent a darab – mondta Varga-Huszti Máté a karakteréről. Ő is hangsúlyozta, hogy nemcsak a gyerekeknek szól a színmű, hanem a felnőtteknek is.

– Fontos, hogy megmutassuk a gyermeknek, hogy ne mindig vegye fel, ha apa vagy anya ingerült, mert nemcsak róla szól a világ, hiszen annyi minden történik a szülők körül. És a szülőnek is szól, hogy ne vigye haza a  problémát – mondta Andris megformálója, hozzátéve, hogy érdemes fenntartani a legjobb értelemben vett gyermekiségünket, amivel a hétköznapokban is képesek lehetünk megtalálni a csodát.

A premier szerdán 15 órakor lesz a nagyszínházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!