Horváth Zoltánné Bognár Brigitta

2022.09.29. 13:55

Három év termését mutatta be a kunszentmiklósi alkotó

Horváth Zoltánné Bognár Brigitta mutatkozott be alkotásaival a minap a kunszentmiklósi Varga Domokos Általános Művelődési Központban. A tárlat anyaga hároméves munka eredménye.

Gulyás Sándor

Képeimet elsősorban a magam örömére készítem - vallja az alkotó

Fotó: Gulyás Sándor

Horváth Zoltánné Bognár Brigitta három éve keretre feszített vásznat és festékeket kapott ajándékba. Felrémlett benne Honti László művésztanár útmutatása és rajzórái, Baksa Zsolt biztatása, majd rövidesen túljutott a hajdani tanárai által kimért úton. Csendéletei, virágtanulmányai és varázslatos tájképei mellett kilépett a két dimenzió rabságából és térben is megjelenik bravúros technikája.

– Nagyon kiváló rajztanáraim voltak, akiknek segítségével számos művészeti technikába bepillantást nyertem. Leginkább a grafika foglalkoztatott. Az alkotás öröme az iskolai tanulmányaim befejezése után is megmaradt, bár csak alkalmanként, leginkább ajándékba készítettem képeket. Nyugdíjba vonulásom, illetve a koronavírus-járvány idején, a kényszerű bezártság miatt rengeteg időm szabadult fel. Ekkor került elő a festővászon és az ecset 

– mondta el hírportálunk érdeklődésére az amatőr művész.

Az elmúlt három év alatt a kunszentmiklósi alkotó a porpasztell mellett jó néhány technikát kipróbált az akriltól kezdve az olajon, az üveggyantán át a paverpolig.

– Az akrillal indítottam, majd internetes videók segítségével próbáltam elsajátítani a különböző technikákat. Képeimet elsősorban a magam örömére készítettem, sokáig meg sem fordult a fejemben, hogy a nagy nyilvánosság elé álljak velük. Az első bemutatkozásom tavaly volt, mikor is négy pedagóguskollégámmal közösen léptünk alkotásainkkal a nagyközönség elé. Az idei, első önálló kiállításom anyaga rendkívül változatosnak mondható, hiszen négy fő technika és témakör köré csoportosítottam a munkáimat. A főhelyre tájképeim kerültek, a másik három falfelületen virágok, női portrék, vallásos témájú alkotásaim és a modern, műgyantával készült munkáim kerültek bemutatásra – sorolta a nyugdíjas pedagógus.

A kunszentmiklósi alkotó számára a felfedezés, a kísérletezés öröme jelenti a legnagyobb motivációt. Képeit rendszeresen megosztja az interneten és nem restell segítséget nyújtani a kezdő alkotók számára sem.

– A portré- és a tájképfestés áll a legközelebb hozzám. Képeimen a színek dominálnak, ennek segítségével próbálom megfogalmazni, átadni a gondolataimat, érzéseimet a szemlélődők számára. Az akrillal dolgozom legszívesebben, mert könnyű vele bánni, szinte bármilyen felületre lehet festeni vele, az esetleges hibák könnyedén javíthatók. Az alkotás számomra elsősorban kikapcsolódást jelent. Ha megvan az ötlet, lényegében mindent félre teszek és addig dolgozom, amíg el nem készülök a képpel. Bár nincsenek nagy terveim, de tudom, hogy nagyon sokat kell gyakorolnom ahhoz, hogy tovább tudjak lépni – tette hozzá Horváth Zoltánné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!