Galériával

2022.09.26. 16:10

Állandó tárlat nyílt a rádiós emlékekből Jászszentlászlón

„Szerencsések a jászszentlászlói emberek, mert ott volt Győrök Imre bácsi, aki elindította a rádiós szakkört. Azzal inspirálta a gyerekeket, hogy ezzel eljuthatnak a világ számos pontjára.” – olvasható Győrök Imre munkásságáról a helyi értéktárban. A néhai kiváló pedagógusról és rádiósról elnevezett sporttelepen található a rádiós klub, melynek tagjai ott egy állandó kiállítást rendeztek be abból az alkalomból, hogy 70 éve alakult a helyi rádiós szakkör és 55 éve alakult meg a kiváló eredményeket elérő rádiós klub.

Tapodi Kálmán

A rádiós kiállításon sokan idéztek fel a régi időket, a szép emlékeket.

Fotó: Tapodi Kálmán

Remek munkát végeztek a helyi rádiózás történetét összegyűjtők, akiknek sikerült egészen a kezdetektől összegyűjteniük a tárgyi emlékeket, fényképeket, okleveleket, dokumentumokat, közöttük a Petőfi Népe tudósításait az eredményes klubéletről. Az enteriőrökben elhelyezett eredeti műszerek, készülékek bizonyítják, hogy sokat fejlődött a sportág az évtizedek során és az egykori hatalmas adóvevők méretei is jelentősen zsugorodtak.

– Ha valami jó, azt az ember szeretné többször megismételni, hagyományt teremteni. Ha valami jó, és a keletkezése régebbre esik, akkor szeretne az ember emléket állítani ezeknek a dolgoknak. Ez a mostani jeles ünnep is alkalmas a visszatekintésre. Ennek a szakkörnek, majd klubnak fontos szerepe volt a gyerekek tanításában, nevelésben. Biztosította a sportolás lehetőségét és közösségi élményt is adott, miközben közösséget is formált – fogalmazott köszöntőjében Nagy András polgármester, aki kiemelte, hogy Győrök Imre munkássága mindenképpen megérdemelte, hogy a sporttelep az ő nevét viselje.

„A jászszentlászlói rádióklub legrégebben indult sportága a gyorstávírászat és az erre épülő rádióforgalmazás. 1952-ben Győrök Imre szervezésében szakkörként indult és az adóvevő készüléküket saját maguk készítették. A kezdő rádiósok Morse-jelek tanulásával kezdik, ezután gyorstávírász versenyeken vesznek részt, majd operátori vizsgát tesznek, és akinek sikerül, akkor önállóan is üzemeltethetik az adóvevő készüléket” – többi között erről is lehet olvasni a gondosan összeállított tablókon.

– A kiállítással egy olyan sikersportágat tudunk bemutatni, ami hírnevet hozott az egész világban Jászszentlászlónak. 

Próbáltuk úgy összeállítani ezt a kiállítást, hogy aki még nem ismeri ezt a technikai sportágat, az is megismerhesse – mondta a megnyitón Mészáros László, a Jászszentlászlói Helytörténeti és Faluvédő Egyesület, aki az egyik főszervezője volt az állandó kiállítás létrejöttének.

Az ünnepségen köszöntötték az ötödik világbajnoki címét a napokban megnyerő Provics Ferencet, aki egyben a jászszentlászlói rádióklub vezetője is.

Emlékversenyt tartottak Győrök Imre tiszteletére

A Jászszentlászlói Sportegyesület rádiós szakosztálya – a HA8KUX rádióklub – alapítójának emlékére és tiszteletére idén is megszervezte a Jászszentlászló Kupa „Győrök Imre” Rádiótávírász Emlékversenyt. A díjátadót a rádióklub történeti kiállításának megnyitóján tartották. A szombati verseny eredményei: nők, 1. Kiss Andrea (Cegléd), 2. Marton Erzsébet (Jászszentlászló), 3. Gulyás Zsuzsanna (Jászszentlászló). Férfiak: 1. Weisz László (Szekszárd), 2. Marton Sándor (Jászszentlászló), 3. Provics Ferenc (Jászszentlászló). Csapatban: 1. Jászszentlászló, 2. Szekszárd, 3. Cegléd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!