Férfikórus

2022.08.27. 18:00

Tíz évesek lesznek idén a Kereki Nótások

Tizedik születésnapjukat ünneplik idén a Kereki Nótások. A férfi dalárda decemberre tervezi jubileumi estjét, ám addig is számos felkérésnek kell eleget tenniük, népszerűsítve a régmúlt katonadalait, nótáit, bordalait, hazafias, arató-és szüreti dalait, öregbítve szeretett városuk hírnevét.

Gulyás Sándor

A férfikórusnak jelenleg 18 tagja van

Fotó: Gulyás Sándor

A férfikórus megalakításának gondolata Baracskai László fejében született meg. Kezdeményezése nyitott fülekre talált a dalos kedvű kerekegyháziak körében, az ötletet dr. Kelemen Márk polgármester is támogatta.

– Semmilyen zenei előképzettségem nincs, de mindig szerettem énekelni. Ennek okán fogalmazódott meg bennem a férfi nótakör megalapításának gondolata. Bár kezdeményezésemnek gyorsan híre ment a településen a szervezés nem volt egyszerű feladat. Akkoriban aktív postás voltam, így feladatul adtam ki kollégáimnak a toborzást. Zenei vezetőnek Lengyel László tanárt, a fülöpházi kórus irányítóját választottuk. Az első próbára, 2012. decemberében mindössze öten jöttek el. A létszám egy hónapra rá jelentősen megnőtt, így a magyar kultúra napi rendezvényen már tizenketten álltunk a közönség elé – emlékezett vissza Baracskai László.

A kezdeti nehézségek ellenére a csapat lassan összekovácsolódott, repertoárjuk egyre bővült. Egy évre rá, Lengyel László halálát követően Szabó Sándor tárogató művész vette át a férfikórus irányítását.

Baracskai László (balra) és Szemerédi Attila a 2017-ben elnyert Kerekegyházáért kitüntető díjjal
Fotós: Gulyás Sándor

– A dalok begyakorlása közben a tagok közül jó néhányan úgy érezték, hogy nem tudnak felnőni a feladathoz, mivel nincs zenei előképzettségük vagy nem elég karakteres a hangjuk. Végül mindegyikőjüket sikerült meggyőznöm arról, hogy nálunk mindenki annyit tesz bele amennyit tud, a lényeg, hogy szívét-lelkét beleadja. Szabó Sándor tanár úr szakmai munkájának köszönhetően repertoárunk folyamatosan bővült, a nóták mellett katonadalokat, bordalokat, karácsonyi énekeket tanultunk. Fellépéseink száma is egyre sokasodott, rövidesen átléptük a város határát, megfordultunk az ország számos településén és Erdélyben is volt fellépésünk. Két alkalommal mérettettük meg magunkat szakmai versenyen, Keszthelyről és Hajdúszoboszlóról arany minősítésekkel tértünk haza. Munkánk elismeréseként 2017-ben megkaptuk a Kerekegyházáért kitüntető díjat – sorolta Baracskai László.

A kerekegyházi nótásoknak a 2017-es év volt a legtermékenyebb, huszonhét alkalommal léptek színpadra helyben és az ország más településein. Szemerédi Attila tavaly májusban vette át a stafétát Szabó Sándortól, aki más elfoglaltságai miatt nem tudta tovább vállalni a feladatot.

– Megtisztelő volt a kórustagok bizalma, ám nagy kihívást jelentett Szabó Sándor nyomdokaiba lépni. Az összeszokott és rendkívül fegyelmezett csapat jelentősen megkönnyítette munkámat. Repertoárunk tovább bővült, ami ma már több mint száz dalból áll. A pandémiás helyzet elmúltát követően próbáink zavartalanul zajlanak és fellépéseink száma is egyre gyarapodik. 

 

Az év legkiemelkedőbb eseményének a decemberi jubileumi est ígérkezik, de addig is számos felkérésnek kell eleget tennünk. 

 

A kereki arató fesztivált követően, ahol a Csíkrákosi Gerendely Férfikórussal együtt léptünk fel - akikkel már négy éve szoros baráti és szakmai kapcsolatot ápolunk - szüreti rendezvényeken, megemlékezéseken, nótaesteken közreműködünk. A legcsaládiasabb és a legmeghatóbb a hagyományos karácsony előtti műsorunk lesz a lajosmizsei szociális otthonban, ahol a lakók velünk énekelhetik el kedvenc nótáikat. Célunk a magyar nóta megszerettetése, a városban élő férfiak közösségi életének megteremtése, a közös éneklés örömének megszerettetése. Tevékenységünket nagyban segíti az önkormányzat, valamint támogatóinknak és legfőképpen családjainknak is sokat köszönhetünk – emelte ki Szemerédi Attila.

A hangulatról is gondoskodnak

A Kereki Nótások nem csak a színpadon adnak számot tudásukról. A rendezvényeken a közönség között elvegyülve fakasztják dalra a nótakedvelőket, melyhez tizennyolc férfihang adja meg az alapot. Egyre növekvő népszerűségük talán ennek is köszönhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!