Kultúra

2022.08.28. 16:31

Sokan voltak kíváncsiak az első bajai folkfesztiválra

A népzene, a néptánc, a térség és az ország hagyományai kerültek előtérbe augusztus 26–28. között a Tóth Kálmán téren megtartott legújabb Bajai Népzenei Fesztivál és Kézműves Vásáron. A rendezvény a Petőfi-emlékévhez kapcsolódott.

Márton Anna

A Bakator zenekar, valamint Ölveczky Tamás és Barity Zorán a színpadon

Fotó: Márton Anna

A fesztivál szervezője a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat évekkel ezelőtt célul tűzte ki, hogy segítse a megyében élőket szülőföldjükhöz való kötődésükben és kultúrájuk, hagyományaik ápolásában. A gasztronómiai ínyencségek mellett a város központjában több helyen népzenészek bukkantak fel és játszották a talpalávalót.

A rendezvényen Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője köszöntötte a megjelenteket, hangsúlyozta, hogy a hagyomány arra való, hogy visszavezesse az embert önmagához.

– A hagyomány azonban mit sem ér gyakorlat nélkül, ha nincsenek olyan emberek, akik élettel telítik meg és segítenek a mindennapok részévé tenni a hagyományokat, akkor a múltunk egy része elvész, vitrinbe kerül és nem tudjuk megélni. Éppen ezért mindenkinek köszönet, aki megszervezte ezt a mai eseményt. A Kincses Bácska egy soknemzetiségű térség, évszázadok óta ismerjük és tiszteljük egymás hagyományát és segítünk egymásnak megvédeni azt a következő évszázadokra is – fogalmazott a honatya.

– A mi erőnk az összetartozásban,  egymás erősítésében van. Ez a küldetése a rendezvénynek is, bemutatni és továbbadni a csodálatos kulturális örökséget. Bartók Béla szerint a népzene a természet tüneménye. Csoóri Sándor azt mondta, a népdal a megíratlan idők lírai emlékezete. Nietzsche pedig arról beszélt, hogy minden olyan napot elveszettnek kell tekintenünk, amelyen nem táncoltunk legalább egyszer – mondta Zsigó Róbert.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat két évvel ezelőtt kezdte el ezt a programsorozatot, abból az apropóból, hogy Petőfi Sándornak közeleg a 200 éves születési évfordulója, ismertette megnyitójában Rideg László,  a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnöke.

– Petőfi volt olyan költő, hazafi, hogy megérdemel két évet is, tehát az idei és a jövő év is Petőfi-emlékév az egész országban. Nagyon sok mindent tettünk a megyei értékekért. Készítettünk a gyermekek számára külön egy mesekönyvet, összegyűjtöttük a megyei meséket, a legendákat – mondta Rideg László.

A megnyitót követően a Bakator zenekar játszott, akik Debrecenből érkeztek. A fellépésen két taggal egészült ki a csapat Ölveczky Tamás bajai és Barity Zorán hercegszántói zenészekkel.

A műsoron fellépett és nagy sikert aratott Ölveczky Vince, Ölveczky Tamás kisfia, aki az országos Fegyverneki Verbunk verseny első helyezettje volt. Az első estén a Fokos és a Bakator zenekar hívta táncházba a vendégeket, akik  éjfélig ropták a Tóth Kálmán téren.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!