Kecskemét

2022.08.29. 20:16

Minden korosztályt megszólít meséivel az új évadban a Ciróka Bábszínház

Szeptember közepén újra megnyílnak a kecskeméti Ciróka Bábszínház kapui. Új premierre október elején számíthat a közönség, de még szeptemberben a gyermekelőadások mellett egy felnőtteknek szóló előadást is műsorra tűznek. A részletekről hétfőn tartottak sajtótájékoztatót a bábszínház udvarán.

Sebestyén Hajnalka

Kiszely Ágnes (balra), a bábszínház igazgatója és Kuthy Ágnes művészeti vezető ismertették az idei műsorokat és az új tagokat

Fotó: Bús Csaba

Kiszely Ágnes, a bábszínház igazgatója az idei műsorok kapcsán először a mesék fontosságára hívta fel a figyelmet.

– Bábszínházunk felett a sok ismert csillagkép között mesebeliek is ragyognak. Ezek a csillagképek a mesék őrzői. Valamennyinek üzenete van számunkra: légy bátor, szeretetteljes, segítőkész, igazságos…. A mesék által tolmácsolt üzenetek napjainkban még nagyobb jelentőséggel bírnak. Utat mutatnak, erőt és reményt adnak – mondta bevezetőjében Kiszely Ágnes igazgató.

Az első nagy premierjük A Napról és a Holdról című előadás lesz október 1-jén. A próbái megkezdődtek. Az évad során összesen hat új bemutatóval készül a Társulat. Az iskolás és óvodás korosztály számára meghirdetett A Napról és a Holdról, Állatkerti útmutató, Mikuláskuckó, Egyszemke, Kétszemke, Háromszemke és a Fehérlófia előadások mellett látható lesz a színház első saját, felnőtteknek készült előadása is. A Petőfi év alkalmából színpadra állított Barguzin -lehullt csillag fénye című produkciót novemberben láthatja a nagyközönség.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a bérletajánlatba bekerült három, korábbi években bemutatott előadás is: A Titoktündér, a János vitéz és József mondá Máriának előadás.

Kiszely Ágnes hozzátette: három pillére van az idei évadnak, amely biztosítja a színház szakmai továbblépését. Az egyik a fiatal alkotók meghívása, akik újszerű látásmódjukkal lendületet hoznak társulatunkba. 

Közéjük tartozik Kovács Domokos és Fodor Orsi frissen végzett rendező.

Kuthy Ágnes művészeti vezető szólt az új tagokról. A Ciróka ettől az évadtól két új pályakezdővel bővül, Horgas Ráhel és Szekeres Máté, a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős bábszínész hallgatói csatlakoznak a kecskeméti csapathoz. Három egyetemi hallgatót is fogadnak Kaposvárról: Madácsi István, Szentgyörgyi Dániel és Potonyecz Fanni személyében.

Nagykorúságának évébe lép, azaz 18 éves lesz a Pestiek a Budai utczában elnevezésű felnőtt-sorozat, amelynek keretében idén is izgalmas és különleges előadásokat láthat a Ciróka Bábszínház felnőtt törzsközönsége. A kínálatban szerepel bábszínházi előadás, független színházi produkció, irodalmi est. A sorozat a Színházak éjszakáján veszi kezdetét egy fergeteges szólójátékkal.

Az évad második pillére a T.T.T.K. (Test, Tárgy, Tér, Kép) névvel létrehozott kísérleti alkotóműhely, ahol a bábszínészek különféle anyagok, tárgyak segítségével kutathatnak új kifejezési lehetőségek, formanyelvek után, amellyel egy performatívabb, absztraktabb bábszínházi nyelvezet kialakulását segítik.

Az ifjúsági és felnőtt nézők számának növekedése is igazolja, hogy a báb, mint műfaj nem korosztályspecifikus. A fantáziára építő, érzelmeket stimuláló vizuális és zenei eszközöket alkalmazó előadások iránti érdeklődés folyamatosan nő. Az évad harmadik pillére olyan előadások műsorra tűzése, amely ezt az igényt elégíti ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!