Találkozó

2022.08.11. 19:13

Kunszentmiklós volt a magyar nóta fővárosa

Harmadik alkalommal rendezte meg a nótaklubok országos találkozóját a Magyar Nótaszerzők és Énekesek Országos Egyesülete Kunszentmiklóson.

Gulyás Sándor

Az előadókat a Rajkó zenekar kísérte

Fotó: Gulyás Sándor

A rendezvényen hazánk  számos települése képviseltette magát. – Kunszentmiklóson nagy hagyománya van a nótaéneklésnek. A nótaestek házigazdája a Kiss József Daloskör volt évtizedeken keresztül. A nótaklubok országos találkozójának, köszönhetően Éliás Tibornak, a Magyar Nótaszerzők és Énekesek Országos Egyesülete elnökének, három esztendeje ad otthont városunk. Az első alkalomra a település határában álló, egykori Boda-kúti fogadóban került sor, tavaly már a művelődési házban gyűltek össze a nóta művelői és kedvelői – mondta el lapunk érdeklődésére Bődi Szabolcs emeritus polgármester.

Az rendezvény népszerűségét mutatta, hogy telt ház előtt léptek fel a nótaklubok képviselői a művelődési házban, majd az esti gálán, az intézmény mögötti sportpályán felállított színpadon. A közönség sok esetben együtt énekelte az előadókkal a közismert dalokat.

– A Kiskunság nagyon speciális terület, hiszen nagyon szép dalok születtek itt. Ennek apropóján fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy Kunszentmiklóson rendezzük meg a nótaklubok országos találkozóját. A rendezvényt, akkor és a rá következő évben is nagy érdeklődés kísérte, így harmadszorra lehetett a magyar nóta fővárosa a Felső-Kiskunság legnagyobb települése.  A magyar nóta zenei kultúránk egyik alapköve, amit meg kell őrizni és továbbadni, mert az identitásunk része. Sajnos a magyar nóta kihalóban van, egyesületünk azon dolgozik, hogy megállítsa ezt a folyamatot. Ennek okán az idei esztendőtől kezdve havonta az ország más más települése lesz a magyar nóta fővárosa – vázolta a kezdeményezés részleteit Éliás Tibor, a Magyar Nótaszerzők és Énekesek Országos Egyesületének elnöke.
A nótaklubok országos találkozóján a fellépőket a Rajkó zenekar kísérte. A rendezvényt lezáró bált a sportpályán rendezték meg. Ezen a mulatságon Tóthfalvi László, az ország nótaműsorainak ünnepelt tenoristája lépett színpadra. Gulyás Sándor 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!