Galériával

2022.08.29. 19:43

Dr. Király László György fotóművész emlékére padot avattak Kecskeméten

Padot állítottak dr. Király László György emlékére hétfőn a Magyar Fotográfiai Múzeum előtt. Az ünnepélyes avatásra a családja mellett nagyon sok barátja tette tiszteletét.

Sebestyén Hajnalka

A Magyar Fotográfiai Múzeum előtt állítottak padot Dr. Király György emlékére

Fotó: Bús Csaba

A Mélymerülés utcalap szerkesztősége és barátaik alapítótársuk, dr. Király László Györgyre emlékeztek meg a ceremónián. A dátum nem volt véletlen, hiszen augusztus 29-én tartják a magyar fotográfiai napját is, barátjuk pedig jeles képviselője volt a fotós szakmának is. A közönség köreiben a családtagok, barátok, pályatársak mellett Szemereyné Pataki Klaudia polgármester is ott volt. 

A múzeum előtt Kriston-Vízi József, a Mélymerülés Utcalap főszerkesztő felidézte a pad megszületésének gondolatát és elhelyezésének történetét. Köszönetét is tolmácsolta mindazoknak, akik ebben segítségükre voltak. 

Baki Péter, a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója méltatta elsőként dr. Király László György fotográfiai munkásságát.

Elmondta: halála előtt 16 évvel kezdett el fotózni, kiváló tehetsége hamar megmutatkozott, és már két év után bekerült a Magyar Fotográfiai Szövetség tagjai közé, mely rendkívül rangos tagság. 

Új színt vitt a szövetség életébe, hiszen a legtöbben a művészeti ágakat képviselték, míg Király László György a közgazdaság és az adók világából érkezett. A Kecskeméten található Fotográfiai Múzeum is nagyon sokat köszönhetett neki.

Öveges László főépítész, fotóművész saját barátságukon keresztül idézte meg Király László Györgyöt. Elmondta, amikor először meglátta fotóit, azonnal ámulatba ejtette. Rögtön lejött a számára, hogy barátja fényképei, gondolati tartalmakat közvetítenek, a vonalak mögött a valóság rejlik. 

Nemcsak neki, de másoknak is utat mutatott fotográfiai művészetével. Hatalmas intelligenciával bírt, sok-sok emberen keresztül építette fel saját legendáját.

Végül hozzátette: a most felavatott padot kétféleképpen lehet használni. Egyszer, ha valaki arra sétálva leül rá megpihenni. Másodszor, van egy lelki tartalma is, aki ismerte és leül a pad egyik felére, az érzékelni fogja, hogy ott ül mellette Király László György. 

Az avatás végén a Spreading zenei formáció emelte a rendezvény hangulatát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!