Kecskemét / Galériával

2022.07.15. 19:56

Kanyó Ferenc a madarakat nemcsak fotózza, verseket is ír róluk

Pénteken Kanyó Ferenc fotóművész saját maga tartott tárlatvezetést a kecskeméti Katona József Emlékházban látható Madárének című kiállításán. A közönség nemcsak a madarakat megörökítő fotográfiákat csodálhatta meg, de megismerhette a művész másik oldalát, a versírót is. Minden madárfotót ugyanis egy-egy saját vers kíséretében tettek ki.

Sebestyén Hajnalka

Kanyó Ferenc. Fotó: Bús Csaba

A rendhagyó tárlatvezetést Székelyné Körősi Ilona művészettörténész, a Honismereti Egyesület elnöke nyitotta meg, beszédében méltatta a nagy nevű fotóművész munkásságát, mely Kecskeméthez is kötődik.

Kanyó Ferenc pályája kezdetén főként szociofotókat készített, amelyek egyszerre művészeti alkotások és a 20. század második felének dokumentumai. 
Kanyó Ferenc munkásságának jelentős része Kecskeméthez kötődik, például az egykori Fémmunkásban készült munkás, vagy a tanyavilágban készült szociofotói. Az 1970-es évek elejétől a Kecskeméti Fotóklub tagja, 1974-től a Forrás külső munkatársa lett. A Fotó, a Fotóművészet, a Valóság, és az Új Tükör is közölte fényképeit. Fekete-fehér szociofotói széles körben ismertté váltak. 1989-ben a rendszerváltás fontos pillanatait is megörökítette. Az 1990-es évek elejétől reklámfotózással is foglalkozott. 2001 és 2013 között a budapesti Nádasdy Kálmán Művészeti Középiskola tanára volt. A Fiatal Fotóművészek Stúdiójának egyik alapítója, a Magyar Fotóművészek Szövetségének tagja. Számos díjat, elismerést kapott, országos pályázatokon és kiállításokon szerepelt.

A fotóművésznek jelenleg a fő témája a természeti környezet, a madarak világa. Madárének címmel a közelmúltban színes fényképalbumot is megjelentetett, amelyben a fotók mellett a madarakat bemutató versei olvashatók. Ezekből láthatnak ízelítőt a kiállításra látogatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!