Galériával / Videóval

2022.06.26. 10:55

Színes programokkal ünnepelték Kecskeméten is a Múzeumok Éjszakája jubileumát

Szombaton 20 éves jubileumát ünnepelte a nyári napforduló közkedvelt kulturális ünnepe, a Múzeumok Éjszakája. Bács-Kiskun megyében a kiállítóhelyek nyitott kapukkal várták az érdeklődőket, akik éjfélig számtalan színes program közül választhattak.

Horváth Péter

Flippergépeket is kipróbálhattak az érdeklődők a Múzeumok Éjszakáján. Fotó: Bús Csaba

Shakespeare darabjából tudjuk, hogy Szentivánéjen bármilyen csoda megtörténhet. Ilyen csoda minden évben a Múzeumok Éjszakája, ami szombaton 20 éves jubileumát ünnepelte, melynek keretében megannyi emlékezetes programmal, kiállítással, előadással, koncerttel és bemutatóval várták a látogatókat a megye közművelődési intézményei.

Kecskeméten is megelevenedtek a múzeumok, legszínesebb arcukat mutatva az érdeklődők hagyományosan nagy tömegének. Nem telhetett el a kultúra napfordulós ünnepe kiállításmegnyitó nélkül: a Cifrapalotában nyílt meg Lengyel-Rheinfuss Ede – A magyar huszár Munkácsyja címmel kiállítás Máday Norbert gyűjteményéből. 

Lengyel-Rheinfuss Ede hadifestő volt és soha nem nyílt még ilyen nagyszabású kiállítás műveiből. 

A kiállítás darabjait Máday Norbert 25 év alatt gyűjtötte össze. Az alkotó Márai Sándor rajztanára is volt, az író tollából született a nekrológja is. Márai leírja, ami Lengyel-Rheinfuss festészet iránti szenvedélyes elkötelezettségét mutatja be: a haldokló művész még utolsó erejéből, ágyából kikelve is festett. Lengyel-Rheinfuss Hollósy Simontól és Székely Bertalantól tanult. Legnagyobb műveit Kassán alkotta, a magyar huszár és lovas jelentette fő témáját.

A megnyitón dr. Rosta Szabolcs múzeumigazgató mondott köszöntőt. Hangsúlyozta, hogy a kiállítás példa arra, hogy miként tudnak együttműködni a civil gyűjtői szféra és hivatalos kiállítóhelyek.

A tárlatot dr. Salacz László országgyűlési képviselő nyitotta meg. Mint fogalmazott, a Múzeumok Éjszakája a legnagyobb és legnépszerűbb kulturális eseménye hazánkban. Kecskemét elsőként csatlakozott a kezdeményezéshez, hogy közelebb hozza az emberekhez a múzeumok világát. Elmondta, hogy a kecskeméti múzeum egyik erőssége, hogy jó kapcsolatot épít a közönséget is megragadni képes magángyűjtőkkel.

Salacz László kiemelte: Máday olyan alázattal gyűjti a műveket, amilyennel Lengyel-Rheinfuss festette képeit és megköszönte a szervezőknek a magas szintű kiállítás létrehozását.

Hajagos Csaba történész, osztályvezető, majd Máday Norbert méltatta a kiállítást, a gyűjtő hangsúlyozta, hogy egy magyar szívű kiállítás nyílt a tárlattal, majd tárlatvezetést tartott a közönségnek.

A Cifrapalotában egyebek mellett a Katonai hagyományőrzők viselet- és fegyverbemutatóját, huszárkellékek kiállítását és az altisztképzés 150 éves évfordulója alkalmából az Altisztképzés másfél évszázada című kiállítást is megtekinthették a látogatók.

A megnyitó mellett színes programdömpinggel készült a Kecskeméti Katona József Múzeum. Afrika hangulatát idézte meg a Szórakaténusz. Kenyában jártam – A Masai Mara állatvilága, valamint Utcagyerek program Ugandában címmel tartott két előadást Hering Kinga Eszter, majd afrikai arcfestéssel várták a gyerekeket és egy afrikaidob-koncertet is élvezhetett a közönség.

Afrikaidob-koncert is színesítette a Múzeumok Éjszakáját. Fotó: Bús Csaba

A Bozsó Gyűjtemény vendége a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum volt. A protokollt bemutató időszaki kiállításán megtudhattuk hogyan fogadnak egy államfőt, milyen egy elegáns díszétkezés, vagy mi fán terem az ördöglakat. A furfangos eszközök között egy játszósarok is várta a látogatókat és a nyolcvanas évek játéktermeiben érezhette magát, aki kipróbálta a magángyűjteményből származó flippergépeket. Természetesen nem maradhatott el a retro városnéző buszozás sem a Mávaut cabrio buszával. Tovább fokozta a retro hangulatot a hagyományos veteránautó felvonulás a GAMF-tól a belvárosig.

A Hírös Agóra Kulturális Központ PopUp Kirakatgalériájában szubjektív tárlatvezetést tartott Mészáros Marianna képzőművész, művésztanár, Ittzés Tamás hegedűművész, a Bohém Ragtime Jazz Band vezetője, Kriskó Jánostelevíziós szerkesztő, Pócs Judit textiltervező művész, Kiss Milán a Kies zenekar frontembere. A főtéren a Hírös Agóra nyári fesztiválja, Street Food, Street Art és Borsétány zajlott, ahol igazi gasztroélményekben részesülhettek a múzeumlátogatók. A Bács-Kiskun Megyei Levéltárban a Bács-Kiskun megye 1984-ben című kiállítást tekinthették meg a látogatók, raktártúrán vehettek részt és bepillanthattak a családfakutatás rejtelmeibe és Petőfi levelezésébe is.

A cikkünkben található videó megtekinthető a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!