Nagykőrös

2022.06.02. 07:00

A történelmi Magyarország szépségeit mutatja be az Országhatártúra kiállítása

A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából nyílt könyvbemutatóval összekötött kiállítás a Teleki Sámuel Egyesület és a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ közös szervezésében, a Rácz József Galériában szerda délután.

Horváth Péter

Batár Zsolt Botond, az Országhatártúra Mozgalom elnöke is köszöntötte a megjelenteket Fotó: Horváth Péter

A kiállítás anyaga a 2015-ben alapított, Nagy-Magyarország határainak értékeit számba vevő Országhatártúra Mozgalom anyagából született, a könyv pedig a Magyar Királyság osztrák határának szakaszát mutatja be. Az Országhatártúra Mozgalmat az egyesület elnöke, Batár Zsolt Botond hívta életre az 1938-ban felavatott Országos Kéktúra mintájára. Célja nem Nagy-Magyarország határainak erőszakos megváltoztatása, hanem azok átjárhatóságának biztosítása, emlékhelyek kialakítása, a történelmi ismeretek bővítése és a hagyományőrzés. 

Mindezt a romantikával is bíró túrázáson keresztül. A 2015-ben indult mozgalom 2016-tól a Kárpátalja, az Őrvidék és a Délvidék egy-egy szakaszának bejárásával folytatódott. 

A vállalkozó felfedezők egy-egy szakaszt, területet alaposan bejárnak és feltérképeznek, majd megállapítják a hajdani határ útvonalát. 

A felfedezők kidolgozzák és könyvben is kiadják a megközelítés, bejárás lehetőségét, emellett az útvonalak mellett található szálláshelyeket, étkezési lehetőségeket sorolnak fel. 

A feldolgozott szakaszokat egységes egésszé illesztik össze, mintegy bejárható túraútvonallá téve Nagy-Magyarország hajdani határait. 

Az egyesület szoros együttműködést alakított ki a határjárókkal: a Székelyföldi Társaság tagjai a keleti és déli Kárpátok gerincén húzózdó valamikor országhatárának bejárási lehetőségeit kutatják 2003-tól, és 2017-től több ütemben mutatják be a nagyközönségnek, a tervek szerint a Határjárók a Kárpátokban című könyvsorozat 18 kötetében. A tárlat molinóin az Országhatártúra fényképekkel dokumentált pregnáns állomásait mutatják be a szervezők, illetve a debreceni Botos Lajos a trianoni békediktátummal kapcsolatos egyedülálló képeslap gyűjteménye is megtekinthető.

A megnyitón Nagy Balázs, Nagykőrös alpolgármestere köszöntötte a nagyszámú érdeklődőt a Nemzeti Összetartozás Napja fontosságát hangsúlyozva és az Országhatártúra Mozgalom munkáját, sikerességét méltatva. Kiemelte: még ha Magyarország területeit nem is szerezte vissza a trianoni békediktátum óta, de a magyar nép visszakapta megbecsültségét.

A kiállítást Földi László országgyűlési képviselő nyitotta meg. – Jelen történelmi helyzetünkben az emlékezés, a szétszakítottság csökkentése és nemzeti összetartozás erősítése a cél, amelynek szerves része az Országhatártúra Mozgalom is. A határjárókkal kialakított szoros kapcsolatnak köszönhetően a gyönyörű tablóképeken keresztül megelevenedik a történelmi Magyarország szépsége – mondta Földi László. 

Hangsúlyozta: ma már nincs helye semmiféle irredentizmusnak, helyette a legfontosabb feladat a szó közjogi értelmében újra egyesíteni a 15 milliós magyarságot, hogy túlléphessünk a saját múltunk túl nagyra nőtt árnyékán. 

– A határontúli magyarok kettős állampolgárságának és szavazati jogának, valamint széles anyaországi támogatásával, illetve a békés és termékeny együttélésre fókuszáló szomszédságpolitikával Magyarország képes volt átlépni Trianon árnyékát – mutatott rá az országgyűlési képviselő. A köszöntők után Batár Zsolt Botond beszélt kezdeményezésükről, majd Szűcs M. Sándor szólt utazásairól. Évek alatt stoppal jutott el a csonka, illetve a nagy Magyarország égtáj szerinti legtávolabbi településeire.

Dr. Cserhalmi Dorottya Nyomkeresés a Magyar Királyság határán Ausztirában című könyvét mutatta be.

A tárlaton Cserhalmi Dorottya, Farkas György, Mályi József, Molnár Sándor (Székelyföld), Rakaczky István, Szalay László, Szűcs M. Sándor, Batár-Cserna Zsolt és Batár Zsolt Botond gyűjtése látható.

A kiállítás július 3-ig látogatható. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!