Kecskemét

2022.04.04. 19:20

Pontfestéssel vezeti le a napi feszültséget Varsányi Enikő asszisztensnő

Katonaember fegyelmével, éveken át tanulmányozta és gyakorolta a pontfestéses technikát Feke­téné Varsányi Enikő. Első látásra magával ragadta az akkor még újdonságnak számító kézműves technika, mellyel ma már nagyon szép használati tárgyakat készít, illetve mintáz meg.

Sebestyén Hajnalka

Varsányi Enikő hat évvel ezelőtt az interneten látta először a pontfestéses technikát Fotó: Sebestyén Hajnalka

– Mikor ejtette rabul a pontfestéses technika? – kérdeztük a Honvéd Kórházban dolgozó egészségügyi asszisztenst, Feketéné Varsányi Enikőt. 

– Hat évvel ezelőtt az interneten láttam először ezt a technikát, egy ausztrál pontfestő videójában, aki festmények készítésénél alkalmazta. Azonnal magával ragadott a pontozás, tudtam, ezt nekem is ki kell próbálnom. Utánaolvastam. Nagy örömömre mandalákat is lehet ezzel a technikával készíteni, így szinte azonnal belevetettem magam. 

 

– Hogyan emlékszik vissza a kezdeti lépésekre? 

– Sok-sok videót megnéztem a technika elsajátításáról. Eleinte rajzlapokon gyakoroltam. A festékek mellett pontozóeszközöket is vásároltam, vékonyabbat, vastagabbat, a különböző mintákhoz. Később – magyar leleményességgel – felfedeztem, hogy jó minőségű, letompított ceruzák is alkalmasak a pontozásra. 

 

– Mennyi idő után volt elégedett munkáival?

 – Öt évbe telt, de végig kitartóan gyakoroltam. A rajzlapok után jöttek a sima kövek, kavicsok, utána a hűtőmágnesek, kulcstartók, ékszerek, bögrék, és most faliórák. 

– Ezek különböző felületek. Mindegyikre más-más festék kellett? 

– Elsősorban falapra dolgozom, de a bögre kihívást jelentett. Sok-sok utánaolvasás, gyakorlás kellett ahhoz, hogy megtanuljam, megtapasztaljam, a pontfestéses technika hogyan viselkedik a kerámián. Ugyanakkor örömmel állapítottam meg, hogy a mandalámmal díszített bögrék mikróban is használhatók. 

 

– Látva alkotásait, nagyon sokszínűek. Szó szerint, hiszen szinte mindenféle színnel dolgozik. Mi alapján dönt? 

– A hangulatomtól függ, hogy éppen milyen festékeket használok. A színeknek ráadásul jelentősége van, e téren is tanulmányoztam a technikát. Például a rózsaszín a nőiességet, a feltétel nélküli szeretetet, a türkiz a nyugalmat sugallja.

 

 – Mennyi időbe telik egy-egy alkotás elkészítése? 

– Ennyi év gyakorlás után a kisebb termékekre 30–40 perc alatt felrajzolom, -pontozom a mandalát. A bögre valamivel több, körülbelül egy óra. Az igazán sok időt a fali­óra követeli meg, a felület, s így a minta nagyságából adódóan 5-6 órába telik. 

 

– Munka mellett mennyi időt tud alkotásra szánni? 

– Mivel a gyermekünk már nagy, így a háziasszonyi feladataim után esténként hódolhatok új szenvedélyemnek. Míg mások tévéznek, neteznek, én pontozok. 

 

– Milyen visszajelzéseket kap? 

– Nagyon pozitív a fogadtatása egy-egy alkotásomnak. Eleinte a család, majd a kollégák ismerték el kézügyességemet, kreativitásomat. Ez nagy lendületet adott, örömmel alkotok. Itt jegyezném meg, van egy festőművész barátom, aki szintén maximálisan ösztönzött, sőt ő volt az, aki bátorított, hogy egyre nagyobb felületen alkossak. Jelenleg a falióranagyságnál tartok. 

 

– A mandalái nagyon pontosak, precízen megtervezettek. Sablonokat alkalmaz? 

– Egyáltalán nem. Szabad kézzel, saját elgondolásból készül valamennyi mandalám. Az első pont megrajzolása után körvonalazódik bennem a készülő minta, így valamennyi egyedi. Nem tervezem meg előre a mintáját, egyszerűen alkotás közben születik meg minden pont, kanyarulat. 

 

– Miből adódik ez a kitartó fegye­lemmel, precizitással végzett alkotói munka?

 – Az MH Egészségügyi Központ Kecskeméti Repülő­orvosi és Alkalmasságvizs­gáló Intézetnél, ismertebb nevén az egykori Honvéd Kórházban dolgozom egészségügyi asszisztensként, így a katonáktól elvárt fegyelem bennem is megvan. Szerintem a személyiségemnek ez a tulajdonsága az, ami segített, hogy végig fegyelmezett maradtam a tanulási időszakban is. Soha egyetlenegyszer sem fordult meg a fejemben, hogy feladom, mindvégig törekedtem a pontosságra.

 

 – Egészségügyi dolgozóként mennyiben viselte meg az elmúlt két évet uraló járvány­helyzet? 

– Bár éles helyzetben nem dolgoztam, de a fertőzéseknek nap mint nap ki voltunk téve, hiszen mi egyetlen napra sem álltunk le. Az alkotásból nyert örömöm sokszor lendített át a nehéz pillanatokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!