Tavaszi napok

2022.04.13. 19:53

Jubileumi kiállítás nyílt Solton

Jubileumi kiállítással vette kezdetét a harmincesztendős Solti Tavaszi Napok rendezvénysorozata. Az elmúlt három évtized történéseit a Vécsey Károly Művelődési Ház és Könyvtár vezetője, Farkas Beáta és Lencsés Sándorné címzetes igazgató idézte fel.

Gulyás Sándor

Lencsés Sándorné címzetes igazgató és Farkas Beáta, a Vécsey Károly Művelődési Ház és Könyvtár vezetője Fotó: Gulyás Sándor

A solti napok rendezvénysorozat elindítása Huberné Nyúl Margit, a művelődési ház akkori vezetője és Németh József polgármester nevéhez fűződik. Lencsés Sándorné címzetes igazgató a kezdetektől részt vett a szervezésben.


– Akkoriban az iskolában dolgoztam szabadidő-szervezőként és könyvtárosként. Közeli kapcsolatban álltam a helyi közművelődés szereplőivel, így önkéntes segítőként kapcsolódtam be a munkába. Négy évre rá kineveztek a művelődési ház vezetőjének, így az én feladatom lett a tavaszi napok programjainak megszervezése. A kezdetekben háromnapos volt a rendezvény. A programkínálat bővítésével a tavaszi kulturális eseménysorozat kéthetesre nőtte ki magát – emlékezett vissza a kezdetekre Lencsés Sándorné. A programsorozatot, mondhatni, mindenki magáénak érezte, a civil szervezetek, egyesületek, kulturális csoportok sorra jelezték részvételi szándékukat. Ennek okán a tavaszi kulturális kavalkád az egyik legrangosabb eseménye lett a városnak.


– Fontos szempont volt, hogy megmutassuk értékeinket, így jellemzően a helyiek kapták és kapják ma is a főszerepet. Az időpont megválasztásánál kiemelt szerepet kapott a solti kötődésű gróf Vécsey Károlynak, az 1848–49-es szabadságharc tábornokának és családjának emlékezete. Aki kitalált valami újat, az a tavaszi napok keretében szerette volna bemutatni, ami a mai napig sem változott, és elmondhatjuk, hogy ez a tavaszköszöntő rendezvényünk széles körben ismert és elismert lett – fogalmazott a címzetes igazgató, aki két évtizeden keresztül szervezte, koordinálta a rendezvénysorozatot. A stafétát hat éve Farkas Beáta, az intézmény újonnan kinevezett igazgatója vette át.


– Még pályakezdő művelődésszervezőként ismerkedtem meg az intézmény életével és lettem részese a tavaszi napok programsorozat megszervezésének. Elődeim nyomdokaiba lépve folytattam a megkezdett munkát, továbbfejlesztve a rendezvényt. A koronavírus-járvány sajnos nem könnyítette meg a dolgom, ám sikerült áthidaló megoldást találni, hogy a nehéz időben továbbvigyük a hagyományt. A pandémiás helyzet miatt a Solti Tavaszi Napok harmincéves jubileuma az idei esztendőre tolódott át. Ezúttal a személyes vonalat kívántuk erősíteni a programok összeállításánál. A nyitórendezvényünk az elmúlt három évtizedet bemutató kiállításunk volt, melynek keretében megemlékeztünk azokról is, akik tevőlegesen hozzájárultak a programsorozat sikeréhez. Idén március helyett áprilisra került át a solti kulturális kavalkád, így a költészet napját és a húsvétot is ennek keretében ünnepeljük – tette hozzá Farkas Beáta.

 

Idén újraélesztik a Hazaváró programot is júliusban, a városavatás 25. évfordulóján, bemutatva a szakmájukban, munkásságukban kiemelkedő, Soltról elszármazott embereket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!