Galériával / Videóval

2022.03.15. 14:39

Színes programok kísérték az ünnepi megemlékezést Kecskeméten

Ünnepi megemlékezést tartott kedden Kecskemét önkormányzata az 1848-49-es szabadságharc és forradalom évfordulóján a Kossuth téren, a Városháza előtt. A városi ünnepségen dr. Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét alpolgármestere mondott emlékező beszédet, aki a nemzeti szuverenitás és az összefogás fontosságát hangsúlyozta, melyekben példát adtak a márciusi ifjak.

Horváth Péter

Fotó: Bús Csaba

Ünnepi műsorral kezdődött a kecskeméti önkormányzat március 15-ei megemlékezése. A Barta Dóra rendezésében bemutatott Szabadság, te szülj nekem rendet! című összeállítást követően dr. Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét alpolgármestere köszöntötte a jelenlévőket.


– A márciusi ifjak elhitték, hogy ki kell kiáltani az igazságot, hangot kell adni a vágyaknak és csodákra leszünk képesek. A magyarok akkor, azon a napon és az azt követő másfél évben történelmi csodát vittek véghez: megteremtették a szabad magyar hazát, példát mutatva ezzel egész Európának. Ebből erőt meríthetünk és bátrabban tekinthetünk a jövőbe – mutatott rá az 1848 márciusi események jelentőségére az alpolgármester.

Forrás: Bús Csaba

– Elértük azt a célt, amit a márciusi ifjak egykoron kitűztek. Mi ebben az országban, városban szabadok vagyunk. A szabadságunkkal okosan kell élni, megőrizni, s ha kell megvédeni. Láttuk, hogy a szabadság mily törékeny. Egy veszélyekkel teli korba léptünk, ahol egyszerre kell megküzdenünk járványokkal, illegális migrációval, energiaválsággal és nemzetközi gazdasági nehézségekkel – mondta és a birodalmi törekvések veszélyeiről szól. 

– A magyar történelem arra tanít bennünket, hogy nincs olyan ideológia, birodalmi érdek, amely számunkra a háborút, a békétlenséget, az egymás elleni acsarkodást igazolná. 

Kis nemzetként kényszerpályák is meghatározzák a döntéseinket, de amikor háborúba mentünk birodalmi érdekek mentén, mindig rajta vesztettünk. Tanuljunk a történelemből, a mi érdekünk a béke. Meg kell őriznünk Magyarország békéjét és biztonságát – mondta Szeberényi Gyula Tamás, hozzátéve: a békéhez erő kell, az erőhöz pedig egység. Március 15-e a nemzeti egység ígérete.

– A magyar érdek csak akkor tud érvényesülni, ha döntéseinket önállóan, külső kényszer nélkül tudjuk meghozni. A küzdelem ma is erről szól: a magyar érdek az, hogy saját sorsunkról mi magunk döntsünk. Országunk talán kicsi, de nemzetünk nagy. Nem érünk kevesebbet azoknál, akik a történelmet írják – mondta az alpolgármester, és az összefogás szükségességét emelte ki.

– Most mindennél fontosabb, hogy összefogjunk. A kecskemétiek összefogása komoly történelemformáló erő. 

A kecskemétiek közössége most a nemzet egyik legfontosabb része, mert egy erős, szabadságszerető, egységes közösség. Együtt mindenre képesek vagyunk, meg tudjuk védeni békénket. Határozottan, de szelíden és türelemmel a márciusi ifjak elkötelezettségét kell felmutatnunk. Nem feledve, hogy március 15-e nem csak a hazaszeretet és a szabadság ünnepe, hanem a reménység és a jókedv ünnepe is. Amikor nehézségeink ellenére bizakodóan tekintünk a jövőbe, erőt merítünk 1848 történetéből és az új tavasszal együtt egy sikeresebb és derűsebb nemzet részének érezhetjük magunkat. A márciusi ifjakhoz hasonlóan meg tudjuk mutatni mennyire fontos nekünk a városunk, a térségünk, a hazánk, a jövőnk. Nem harcolnunk kell, hanem élni az általunk megteremtett lehetőséggel – zárta gondolatait az alpolgármester.


A felszólalást követően a jelenlévő elöljárók, fegyveres, hagyományőrző és civil szervezetek, valamint pártok képviselői elhelyezték az emlékezés koszorúit a Kossuth-szobor lábánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!