Galériával

2022.03.13. 11:24

Átadták a Képzőművészeti és Tárgyi Gyűjtemények Házát Hercegszántón

Ünnepélyes keretek között nyitották meg a Képzőművészeti és Tárgyi Gyűjtemények Házát szombat délelőtt. A Szurcsik János hercegszántói születésű Munkácsy Mihály-díjas festőművész általa adományozott épület mintegy 7 millió forintból újulhatott meg a Magyar Falu Program és a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásával.

Márton Anna

Fotó: Márton Anna

– A mai naptól ez a ház a Sokác Horvátok Országos Egyesület otthona és a Hercegszántó Képzőművészeti és Tárgyi Gyűjtemények Háza – jelentette ki Kovácsev István, a Sokác Horvátok Országos Szervezete elnöke. Hozzátette, hogy az épület a régmúlt idők legendáit, titkait meséli el a betérő látogatóknak. 

Az eseményen köszöntőt mondott Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője, aki hangsúlyozta, hogy a megszépült ingatlan történelmünk egyik legszebb és legfontosabb összefoglalójává vált, amely pontosan 300 esztendő eseményeit visszhangozza a XXI. századi bácskaiaknak.

– Hazánk déli része, amelyet mindannyian otthonuknak tekintünk, a magyar történelem szinte minden sorscsapását magán viseli. Átélte a török hódoltságot, a Rákóczi-féle szabadságharc kirobbanását, majd szomorú leverését, később pedig az első világháborút lezáró békediktátum rendelkezéseit, vagyis az ország megcsonkítását. Mindennek szemtanúi, elszenvedői és kárvallottjai voltak az itt élő nemzetiségek is, akiknek száma a 18. század óta folyamatosan csökkent. 1722-ben – vagyis éppen 300 évvel ezelőtt –, mikor a mostani épületet átadták, az 50 ezer fős Bácska lakosságának többségét szerbek, bunyevácok és sokác pásztorok tették ki. 

Munkájuk kitörölhetetlen nyomott hagyott térségünkön, gazdagabbá, színesebbé tette életünket akkor is, ha az idő előrehaladásával lélekszámuk sajnos apadni kezdett. 

Ma, 2022-ben már feladattá vált az, hogy nemzetiségeinket és az általuk létrehozott örökséget megóvjuk a jövő számára. Ez voltaképpen hazafias kötelességünk is, hiszen múltunk közös és a jövőnket is együtt szeretnénk elképzelni. Ezt a nemes feladatot szolgálja a Hercegszántói Képzőművészeti és Tárgyi Gyűjtemények Háza –fogalmazott Zsigó Róbert.

Hozzátette, hogy az önkormányzatnak és Magyarország Kormányának köszönhetően az ingatlan megőrzi mindazt, amely a régi élethez, az akkori tárgyi valósághoz kapcsolódott. A kiállítást nagyszerűen kiegészítik, elmélyítik Szurcsik János, Munkácsy-díjas érdemes művész alkotásai, aki több mint két évtizeden keresztül a kúria tulajdonosa is volt.

Forrás: Márton Anna

– A Szurcsik-gyűjtemény és az épület immár új életre kelhet – fogalmazott a festőművész fia az eseményen. Hozzátette, hogy édesapja Szurcsik János festőművész 1998-ban vásárolta meg a kúria épületét. A szülőfalujával mindvégig szoros kapcsolatot fenntartó festőművész itt alakította ki műtermét, melyet saját műveivel és helyben gyűjtött népi bútoraival, eszközeivel, szőtteseivel tárgyaival rendezett be a falu múltjának, történelmi örökségének megmentése céljából. Az eseményen elhangzott, hogy öt év kemény munkájának köszönhető, hogy ez az ingatlan elkészült és kinyithatja kapuit a nagyközönség előtt.

– A falu szempontjából nagy örülök, hogy egy olyan közösségi térrel gazdagodott, ami népszerű lesz az ide látogatók és az itt élők körében. 

A hercegszántói és sokác országos szervezetének nem csak az a munkája hogy a kultúránkat és a hagyományainkat megvédje hanem Hercegszántó híres szülötteinek hírét is feldolgozza és kőbe vésve meghagyja neveit az utókor számára – mondta Varga Gábor polgármester, aki részletesen elmesélte, hogy kapcsolatba került Kondor Gusztáv hercegszántói matematikus, geodéta, csillagász leszármazottaival, akik közül páran ellátogattak a szombati eseményre. 

Forrás: Márton Anna

Kondor Lajosról, Gusztáv testvéréről egy emléktáblát állítottak ki a helyszínen, aki részt vett a szabadságharcban. Mint nemzetőr százados végig harcolta az összes csatát és Komáromnál tette le a fegyvert. Kondor Lajos 1858-1863 közötti időszakban a szerb és horvát irodalom tudós ismerője és a délszláv népköltészet fordítójaként tűnt fel. Az egyik cikkében így írt: „Boldog a nemzet mely zenéjében, táncaiban danáiban az édes anyanyelvén oly híven őrzi géniuszát.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!