Kultúra

2022.02.26. 11:25

Mosodában játszódik a kecskeméti Ciróka Bábszínház legújabb előadása

A képzeletbeli „Petőfi utcai Iluska mosodában” mutatja be szombaton 18 órától a Ciróka Bábszínház legújabb darabját, a János vitézt, a következő mottóval: „mese a hősiességről, az útkeresésről és a szeretetről, ami a sokadik mosás után sem fakul ki”.

Hraskó István

A főhős maga meséli el a vele történteket Fotó: Ujvári Sándor

A János vitézt a Petőfi-emlékév kapcsán, a bábszínház felkérésére Vidovszky György rendező állítja színpadra. 

– Az emlékév miatt valószínűleg sok színház veszi műsorra mostanában a János vitézt, vagy az eredeti szöveggel, vagy Kacsóh Pongrác daljátékának formájában. Mi az eredeti mellett döntöttünk, nyilván a színpadi megjelenítés miatt a szöveget csökkentve, de a mű vezérfonalát tiszteletben tartva. Ugyanakkor nem egy sokadik, „klasszikus”, ha úgy tetszik, sematikus feldolgozást szerettünk volna készíteni. 

A főhős maga meséli el a vele történteket, és hogy ne legyen szokványos a miliő, nem egy gyerekszobára, hanem egy mosodára gondoltunk Mátravölgyi Ákos tervezővel, amely stílusosan a Petőfi utcai Iluska mosoda nevet viseli. 

Ez a helyszín és az itt lévő tárgyak nagyon jó lehetőséget kínálnak a mese illusztrálására. Így a gyerekek fejében, képzeletében születik meg a történet a szöveg erejének köszönhetően. Petőfi Sándor gyönyörű soraival a legtöbb gyerek-nézőnek ez lesz az első találkozása. Szeretném, hogy ez játékos legyen – mondta el Vidovszky György. 

A rendezőről köztudott, hogy nagyon kreatívan, teljesen újszerű módon viszonyul a bábtechnikához 

– a korábban szintén a Cirókában játszott nagy sikerű Hamupipőkében például a bábok hulladékanyagból készültek. 

– Igen, valahogy a gondolkodásunk mindig abba az irányba megy, hogy a bábot ne feltétlenül tekintsük csak egy adott műfaji helyzetnek, eszköznek, hanem már maga a megszületése is legyen az előadás része. 

Nagyon szeretem annak a játékosságát, ahogy egy tárgy átértelmeződik, és ha ügyesen csináljuk, rendkívül beindítja, serkenti a képzelőerőt.

A gyereknézők nem készen kapnak meg valamit, viszont gazdagodnak a felismerés örömével, mikor rájönnek, kit vagy mit jelenít meg egy tárgy, és milyen jelentéssel, tulajdonsággal ruháztuk fel. Ez mindig nagyon szórakoztató – magyarázta Vidovszky György. 

De vajon egy lassan kétszáz éves mű milyen üzenetet hordozhat a mai gyerekek számára, mennyire tudják befogadni? 

– A színpadi megjelenítés modernsége miatt talán könnyebben tudnak majd kapcsolódni hozzá. Persze, ez egy archaikus történet egy hősnek a születéséről, de én inkább azt mondanám, hogy fejlődéstörténet, melyben van néhány fontos morális döntés, ezeknek próbálunk hangsúlyt adni. Például amikor Jancsi elveszíti a nyájat, tudja, hogy ez következményekkel jár, nem maradhat a faluban tovább. 

Mai világunk nem feltétlenül arra tanít, hogy a hibáinknak lehet következménye, és ezeket vállalni kell, de ez például egy üzenete a János vitéznek.

 A másik, hogy az élet legfontosabb vezérlőelve a szeretet, a szerelem – hangsúlyozta Vidovszky György, hozzátéve: a két szerelmes az előadásban az eredeti műtől eltérően nem a halálban, hanem János vitéz álmában találkozik újra. 

Fotó: Ujvári Sándor

A darabban néhány megzenésített Petőfi-vers részlet is elhangzik majd. Monori András csellóra, hegedűre és klarinétra írt gyönyörű zenéjét a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar zenészei játsszák élőben. Mátravölgyi Ákos tervei alapján több tucat (nem igazi) mosógép alkotja a díszletet, melyet színpadi trükkökkel (fénytechnika, kellékek elhelyezése) fognak kihasználni, a rendező reményei szerint ez is sok meglepetést tartogat majd a nézőknek. 

Dupla bemutatót tartanak

Ugyancsak szombaton, fél 5-től a kisteremben mutatják be a Cirókában az új, Fehérlófia című darabot, amelyben magyar népmesei motívumok és kortárs bábszínházi formák találkoznak. Az előadás rendezője és szerzője Veres András, a produkció külön érdekessége, hogy Lendváczky Zoltán bábszínész egyedül játssza el a mesét: miközben mozgatja valamennyi bábot, ő egyben a narrátor is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!