Évforduló

2022.02.18. 10:34

Jubileumot ünnepel a halasi csipke

A 2022-es év kiemelt jelentőségű eseményekkel telik a halasi csipke világában. A város büszkesége idén 120 esztendős, az évfordulót rangos rendezvények övezik. Tavasszal nemzetközi kiállítás helyszíne lesz Kiskunhalas, album kiadását tervezik és vendég­szereplések is várhatók határon innen és túl.

Pozsgai Ákos

Idén 120 éves a halasi csipke.

Legutóbb a lakiteleki Hungarikum Kiállítóházban állították ki állandó tárlaton a halasi csipkét, amely idén 120 éves. A jeles évforduló alkalmából számos rendezvénnyel és programmal készül a Csipkeház. Májusban ismét nemzetközi csipkekiállítás lesz, ahol Horvátország lesz a díszvendég – a csipkék között látható lesz a lepoglavai csipke is. 

Egy új csipkefotóalbum is megjelenik az évfordulóhoz kapcsolódva, valamint emlékérmét is kibocsátanak „120 éves a halasi csipke” felirattal. 

Az érme egyik oldalán a halasi csipke megálmodója és létrehozója, Dékáni Árpád és Markovics Mária szobra lesz látható, a másik oldalán pedig a Fantázia­virágos, kör alakú csipkeminta, amely Pajorné Berta Györgyi terve és munkája alapján készült. 

Ugyancsak az évfordulóhoz kapcsolódva Öltözetünk dísze a csipke címmel ír ki pályázatot a Csipkeház, amelyre különböző technikákkal készült csipkéket várnak, amelyek a hagyományos és modern öltözetet teszik egyedivé és különlegessé, elfogadnak csipkével díszített ruhákat is. Az elkészült alkotásokat a csipkekiállítás keretében mutatják majd be. A halasi csipke mindemellett egy időszaki kiállítás keretében augusztusban bemutatkozik Székesfehérváron, az Aranybulla 800. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen, valamint októberben Brüsszelben, az év vége felé pedig Budapesten állítják ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!