Galériával

2022.01.28. 19:54

Megemlékeztek Bodri Ferenc művészi munkásságáról

Bodri Ferenc emlékkiállítás nyílt pénteken a kecskeméti Katona József Emlékházban. Az elmúlt évben elhunyt festő és grafikusművész nagy költőink életművének kiváló ismerője volt, számos illusztrációt, sorozatokat készített. Ezekből látható válogatás, az alkotásokat Petőfi-versek és a Bánk bán ihlette.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: Bús Csaba

Nagyszámú közönség jött össze a pénteki tárlatnyitóra. Elsőként Székelyné Kőrösi Ilona történész idézte meg Bodri Ferenc életét és munkásságát, majd Kriskó János televíziós újságíró nyitotta meg a tárlatot. Mindketten nagy tisztelői voltak a művésznek. 

Bodri Ferenc Kecskeméten született 1943. február 28-án. Életét nagyban meghatározta, hogy édesapja még halála előtt elhunyt, a Don-kanyar egyik kecskeméti áldozata lett. 

Édesapja több hónapos frontszolgálat után, a 2. magyar hadsereget ért 1943. január 12-én bekövetkezett elsöprő orosz támadás következtében vesztette életét. Tudott gyermeke érkezéséről, de már nem érte meg a születését. Bodri Ferencet édesanyja egyedül nevelte, 1994-ben bekövetkezett haláláig vele élt. 

A művész az általános iskolát Kecskeméten fejezte be 1957-ben, 

majd 1961-ben Budapesten érettségizett a Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban. Ez akkoriban nagyon nagy szó volt, csak az igazán tehetségesek jutottak be a művészeti gimnáziumba. 

1961-1965-ig a budapesti Pannónia Rajzfilmstúdióban fázisrajzolóként dolgozott. 1971-ben szerzett diplomát a Képzőművészeti Főiskolán. Mestere Fónyi Géza volt. Ebben az évben költözött vissza szülővárosába. Számára mindig is fontos volt Kecskemét. 

Alkotói pályája elején táblaképeket festett. Az 1970-es évek közepétől készített illusztrációkat irodalmi művekhez. Ki kell emelni József Attila nevét, akinek versvilága mélyrehatóan megérintette, hosszú ideig foglalkoztatta, ezen művekhez készült alkotásai a legismertebbek. József Attila mellett más költők, írók munkássága is hatással volt rá. 

Készített illusztrációkat Katona József Bánk bánjához, Petőfi Sándor, Juhász Gyula, Radnóti Miklós, Csukás István, és Nagy László verseihez. 

Az elmúlt évtizedekben számos kortárs alkotó könyve jelent meg az ő rajzaival. Többek között Kovács István József kecskeméti költőnek, aki személyesen is részt vett az emlékkiállításon.

Forrás: Bús Csaba

Az 1970-es évektől rendszeresen részt vett egyéni és csoportos kiállításokon. A Pedagogia Sub Rosa Kulturális Egyesület szervezésében Kecskeméten gyermekművészeti műhelyt vezetett. Munkái főként magánszemélyeknél találhatók, de közgyűjteményekben is megőrzésre kerültek, például a Kecskeméti Képtárban. A Katona József Emlékház felkérésére a Bánk bán illusztrációk (2006) és az Illusztrációk Petőfi verseihez című sorozat 2009-ben készült el, ezek láthatók a mostani emlékkiállításon.

Bodri Ferenc egykori házára a Pedagogia Sub Rosa Kulturális Egyesület emléktáblát szeretne elhelyezni, ennek költségeire gyűjtést szerveztek. Még várják a felajánlásokat.

A megnyitót követően a közönség megtekintette a kiállítást, majd a program a Petőfi-emlékév jegyében folytatódott. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!