Galériával

2022.01.19. 09:50

M. Bodon Pál munkásságát idézi meg a Kecskeméten bemutatott könyv

Újabb értékőrző könyv jelent meg a kecskeméti M. Bodon Pál zeneiskoláról. A Muzsikusok, barátok, példaképek című kötet M. Bodon Pál egykori iskolaigazgató zenei írásai alapján készült. Az ünnepélyes könyvbemutatónak kedden a Katona József megyei könyvtár adott helyet.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: BUS CSABA

A kötet létrejöttét Kecskemét írott Örökségéért Alapítvány támogatta. A rendezvényen az alapítvány elnöke, Péterné Fehér Mária nyugalmazott főlevéltáros beszélgetett a könyv egyik szerkesztőjével, Pusztai Tamásnéval, valamint Orosz Andrea illusztrátorral. A másik szerkesztő, Tátrai Csilla nem tudott részt venni az eseményen. A műsort zenei betétek színesítették az iskola növendékei és tanárai közreműködésével. 

A Muzsikusok, barátok, példaképek című kötet sokadik mű a zeneiskola múltjáról. Palotás József nyugalmazott igazgató az elmúlt években több kötetet is írt e témában, precíz kutatómunkája eredményeképp. 

Az M. Bodon Pál zeneiskola története a 19. századig nyúlik vissza. Már a század közepén megmutatkozott az igény a zenei oktatásra, megalakult a Városi Dalárda, egyre többen kezdtek el hangszereken játszani, majd az iskolát 1894-ben alapították meg. M. Bodon Pál 1910 és 1949. között volt az igazgatója. A nevét 1989-ben vette fel az iskola. 

A Muzsikusok, barátok, példaképek című kötetet két tanárnő, Pusztai Tamásné és Tátrai Csilla szerkesztette. Pusztai Tamásné szolfézs tanár, Tátrai Csilla művészettörténész. Egykoron osztálytársak voltak a Kodályban, 12 éven át. Pusztainé elmesélte: Palotás József igazgatót sokszor hallotta mesélni a régmúlt emlékeiről, mely mindig magával ragadta. A tanárnő így kapott kedvet M. Bodon Pál hagyatékának a feldolgozásához az archívumból. Ehhez nyújtott neki nagy segítséget Tátrai Csilla művészettörténész tudásával, rálátásával. Orosz Andrea szintén pedagógus, gyermekként maga is próbálkozott a zongorázással. Pusztainéval sok évvel ezelőtt még a Kodály iskolában ismerkedett meg, mint kolléga. 

A kötet előszavában olvasható: Mihályfalusi Bodon Pálnak, a 127 éves Kecskeméti Városi Zeneiskola második igazgatójának, 1989-tól névadójának zenei írásaiból készült a válogatás. 

A kötetet olvasva eleven képek rajzolódnak ki a zeneszerzőkről, képszerű beszédek zenei alapkérdésekről, míg végül ő maga, M. Bodon Pál is megjelenik az Olvasók előtt. Hallani vélik a hangját, látják mélyreható tekintetét. Az elszórtan megjelent újságcikkek együtt alkotnak kaleidoszkópot Kecskemét zenei életéről, a Zeneiskola hőskoráról, a két háború közti időkről. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!