Zümike

2021.12.28. 12:59

Bemutatták Fliszár Károly méhek életéről szóló mesekönyvét Félegyházán

A méhek életét mutatja be Fliszár Károly első mesekönyve. A Zümike, a méhecske című kötet bemutatóját a napokban tartották a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban, ahol Abonyi Szilvia igazgatónő köszöntötte a megjelenteket.

Vajda Piroska

Zümike, a méhecske című kötetét dedikálta a könyvtárban Fliszár Károly

Forrás: Vajda Piroska

Többek között Tarjányi Xéniát, akinek rajzai által keltek életre Zümike történetei. Azt is megtudhattuk, hogy a könyv illusztrátora az egyik tanítványának az arcáról formázta meg a mese főszereplőjét. A bemutatón elhangzott, hogy a könyv szerzője, Fliszár Károly agármérnök végzettségű, és már a főiskolán is írt verseket. 

Aztán több mint ötven évig feledésbe merült az írás. Fliszár Károlyt sokan ismerik Félegyházán, hiszen a rendszerváltás után több cikluson keresztül volt városi és megyei képviselő. 2002-ben megkapta a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet. A pandémia bezártsága alatt kezdett újra írni, két könyve is megjelent a mesekönyv előtt. Az Élet humora, illetve az Igaz történetek a múltból című könyv verseket és novellákat tartalmaz. 

A napokban megjelent Zümike, a méhecske című mesekönyvből hangoskönyv is készült. A meséket a szerző egykori osztálytársa, dr. Molnár Valéria mondja el. A hangoskönyv Bajovics Milán hegedűművész-zeneszerző zenéjével indul és zárul. 

A könyvbemutatón azt is megtudhattuk, hogy Fliszár Károly soha nem foglalkozott méhészettel, de úgy érezte, fontos, hogy a gyerekek még jobban megismerjék ezeknek a csodálatos kis rovaroknak az életét. Ezért tíz történetet keresztül, Zümike segítségével mutatja be, hogy a méhek milyen fontos szerepet játszanak az emberek életében. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!