Kecskemét

2021.12.10. 13:00

A moldvai magyarságról mesél a néprajzkutató Kecskeméten

Pénteken 14 órakor új előadással várják az érdeklődőket Kecskeméten, a Katona József Emlékházban. A moldvai magyarság történetéről Csoma Gergely szobrászművész, néprajzkutató tart előadást.

Sebestyén Hajnalka

A rendezvény nyitott, minden érdeklődőt várnak. A járványügyi szabályoknak megfelelően az Emlékház területén is kötelező a maszk viselése.

Csoma Gergely 45 éve végez néprajzi kutatómunkát Moldvában. Tíz könyve jelent meg, fotóalbumokat, néprajzi gyűjtéseket, dokumentumregényeket tett közzé 2002-2003-ba. A legkeletibb csángó faluban, Magyarfaluban tanított. Ő volt a település első magyartanára. Neki köszönhetően sikerült az állami iskolába beküzdeni a magyar nyelv tanítását. A román hivatalosság mindaddig merev ellenállást mutatott az anyanyelvi oktatással szemben. Az első hónapokban – eszközök híján – a sáros udvaron a földre írták tanítványai a magyar szavakat. Csoma Gergely szerteágazó csángó témájú munkái közé tartozik a moldvai népi gyógyászati és mágikus tevékenységek ismertetése, valamint Lakatos Demeter csángó költő művészetének bemutatása.

A Katona József Emlékházban tartandó előadásában a moldvai magyarság történetét foglalja össze. A különböző magyar kirajzások létrehozták a 250 ezer főnyi moldvai katolikus szórvány kisebbséget. Az előadó bemutatja az első gyepűvédő csoportok, a huszita száműzöttek és a különböző székely kirajzások okait és történetét, és napjainkig nyomon követi a csángó közösségek sorsát. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!