ötven év

2021.11.05. 17:47

Pályáznak a félegyházi börtönmúzeum megújítására

A különgyűjtemény 1950-ben került a Kiskun Múzeumba, így elavultsága már megkövetelte a felújítást.

Vajda Piroska

Több mint ötven éve nyílt meg a büntetéstörténeti kiállítás a Kiskun Múzeumban, melynek felújítása már igen időszerű, ezért pályázatot nyújt be az intézmény a Nemzeti Kulturális Alaphoz. A pályázat beadását a képviselő-testület is támogatta legutóbbi ülésén.

Az országos jelentőségű különgyűjtemény 1950-ben került a múzeumba és 1969-ben nyílt belőle állandó kiállítás, amely azóta nem sokat változott. Ez a pályázat azonban olyan támogatási lehetőséget nyújt, mely mind a Kiskun Múzeum, mind Kiskunfélegyháza országos ismertségét, vonzerejét erősíti. A börtönmúzeum eddig is a múzeum elsődleges ismertségét jelentette, vonzotta az érdeklődő szakmai közönséget és a turistákat, de elavultsága sajnos elmarasztalást is mutatott – olvasható a témában készült előterjesztésben.

A városatyák támogatták a múzeum másik kezdeményezését is, miszerint a büntetéstörténeti kiállítás felújításához kapcsolódóan az intézmény hiánypótló tudományos kutatást és szakmai programot, valamint hozzá kapcsolódó kiadványt szeretne megvalósítani. A kutatás célja elsősorban az egykori Kiskun kerület igazságszolgáltatása és büntetéstörténete, mely belehelyeződik a történelmi Hármas kerület igazságszolgáltatásába.

Az 1753-tól egészen az 1920-as évek végéig tartó időszak teljes feltérképezése – mely idő alatt a félegyházi börtön működött – még nem történt meg, így a kutatás és annak beépülése az új kiállításba elengedhetetlen. A kutatás eredményeinek a bemutatására kiadvány készülne, valamint tudományos konferenciát és előadás-sorozatot is terveznek. Ezt szintén pályázati forrásból szeretnék finanszírozni.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!