KALOCSA

2021.10.25. 19:46

Zeneórát és hangversenyt tartottak az első Liszt Ferenc-emléknapon

Lakatos György előadásai minden korosztályt megszólítottak a könyvtár kamaratermében.

Gábor János

Fotó: Gábor János

Liszt Ferenc születésének 210. évfordulóján, pénteken tartották a Kalocsán élete utolsó évtizedében rendszeresen megforduló zeneszerző első emléknapját. A program ugyanabban a helyiségben volt, a Tomori Pál Városi Könyvtár kamaratermében, ahol Liszt többször is koncertezett. Az életét és jelentőségét a Kék Madár Fesztivál szervezője, Lakatos György fagottvirtuóz, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense elevenítette fel, Gábor-Nagy Nóra zongoraművész segítségével.

Lakatos György a nap első felében interaktív zeneórát tartott mintegy száz általános iskolásnak. A rendhagyó foglalkozás célja – a kulturális fesztivált megelőző „Korai Kék Madár” előadásokhoz hasonlóan – az, hogy megszerettesse a fiatalokkal a komolyzenét, amit minden sztereotípia ellenére lehet kisdiákok számára is érdekes, szórakoztató módon tálalni. A zenék felismerése, a művek felépülése és kategorizálása, illetve az egyes nemzetek zenei stílusjegyei mind izgalmas vetélkedő formájában kerültek terítékre.

Lakatos György az első emléknap esti előadásán
Fotó: Gábor János

Az esti, már felnőtt közönségnek szánt előadást és zongorahangversenyt szintén Lakatos György vezette fel humoros stílusban, Liszt életének szinte ismeretlen részleteivel nyűgözte le a hallgatóságot. A világszerte már életében is elismert zeneszerzőnek rengeteg fellépése volt, ám azt aligha sejtette a műkedvelő közönség, hogy egy, a fellépéseit csupán felsoroló kötet is több száz oldalas. Mindezt 19. századi körülmények között utazva szinte lehetetlen volt teljesíteni. Az élete jelentős részét postakocsiban töltötte, és a gyakorlásra is csak utazás közben, egy néma zongorát használva tudott sort keríteni.

Lakatos György kiemelte: napjaink technológiai adottságaival sokkal könnyebb világsztárrá válni, mint az 1800-as években, amikor csak toronymagasan kiemelkedő tudással és tehetséggel lehetett bármit is elérni. Ez Liszt Ferencnek olyannyira jól sikerült, hogy a világon máig az első 5-10 klasszikuszene-szerző között említik.

A Liszt Ferenc-emléknapot a tervek szerint mostantól minden évben megtartják Kalocsán, hogy a város nevét szorosabban összefűzzék a Haynald Lajos érsek vendégeként sokszor itt járt zeneszerzővel, akinek több mint száz éve szobra is áll, a Szentháromság téren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!