Bartha Violetta

2021.10.27. 19:55

Színes és egyedi tárgyakat készít a bajai keramikus

Bartha Violetta egyedi és látványos kerámiákat készít. A színes termékpalettán többek között bögrék, tálak, konyhai kiegészítők szerepelnek.

Márton Anna

Fotó: Márton Anna

Bögréket, tálakat, kekszesdobozokat, süteménytartókat és sokféle egyéb konyhai tárgyat készít Bartha Violetta keramikus mindennapos használatra. Ahogy haladunk az év vége felé, már a karácsonyi termékek jönnek sorra, a különleges, valóban egyedi alkotások, amiket teljes lelkesedéssel formáz.

– Alapvetően mindig olyan tárgyakat szeretek létrehozni, ami a mindennapos használat során is megállja a helyét, de teljesen egyediek a dekoráció és a mintavilág miatt. Nagyon nőies, vidám figurákat rajzolok a kerámiákra. A tárgyaim teljesen egyszerű formavilágúak, a díszítés munkaigényesebb. Nagyon nagy gondot fordítok arra, hogy milyen színekkel, árnyalatokkal dolgozom. Ahogy közeledik az év vége, általában már szep­tember végén, október elején készülök a karácsonyi termékekkel – mondta a baon.hu-nak a keramikus.

Közel 21 éve dolgozik keramikusként

Bartha Violetta keramikus leginkább a vidám figurákat kedveli
Fotó: Márton Anna

Bartha Violetta nem kifejezetten karácsonyi díszítéseket alkalmaz, nem szereti ugyanis a szezonális dolgokat. A munkái bármilyen szezonban megállják a helyüket, de idén meglepetésekkel is várja az érdeklődőket. Asztali díszeket, kültéri dekorációs elemeket készít saját kerámiafiguráival.

– Úgy terveztem, hogy a saját kerámiafiguráimat építem be egy kis enteriőrbe. Nyáron, illetve most ősz elején is nagyon sok bedíszített kerámiát készítettem, kaspókba kerámiavirágokat, csigát, katicabogarat helyeztem el, őszi hangulatú díszeket tudtam ezekből előállítani. Ahogy haladunk a karácsony felé, mindig jönnek az új ötletek. Van egy alapelképzelés, de ha időközben jön egy ötlet, akkor azt biztos, hogy meg fogom valósítani. Ezek nem szériamunkák – mondta Bartha Violetta, aki közel 21 éve dolgozik keramikusként. Az elmúlt évek során nagyon sok stílust kipróbált, volt olyan is, amit ő fejlesztett ki. Elmondása szerint ez a szakma olyan, amit egy életen át lehet tanulni, tapasztalni.

– Régebben sokat rajzoltam, mindenhova, a konyha falára, a hűtőszekrényre. Lassan rájöttem, hogy nem a forma, hanem a színvilág a fontos. Akkor már nagyon érdekeltek a régi divatlapok stílusai, az 1960-as évek skiccei, ez adta az ötletet a mostani kis lényeim megfestéséhez – emlékezett vissza a kezdetekre Bartha Violetta keramikus.

Rengeteg ember ismerte meg a munkáját

Manapság újra reneszánszát éli az egyedi kerámia. Szerinte nagyrészt az internetnek is köszönhető, hogy a legkisebb alkotóműhelyek is meg tudják mutatni munkájukat.

– Azt veszem észre, hogy rengeteg ember ismerte meg a munkánkat az internet segítségével az elmúlt másfél évben, a koronavírus időszakában. A kézművesek így tudták túlélni a lezárásokat. Ma már ha valaki egyedit, személyeset szeretne, akkor tudja, hogy a kis műhelyeket hol keresse. Sokszor lehet, hogy éppen a szomszéd utcában van egy kis csoda, egy remek alkotó, és nem kell a tengerentúlról rendelni különböző tárgyakat. Mikor hozzám eljönnek egy-egy workshopra, nem győznek csodálkozni, milyen csodás érzés a frissen elkészült munkákat kivenni a kemencéből. Ezt a fajta testközelséget sehol nem tapasztalja meg az ember. A korongozás egy új dimenziót nyit meg a gyerekek számára. Általában hölgyek jönnek, gyerekekkel, de fiatalok is érdeklődnek, még a fiúk is – részletezte a keramikus.

Fotó: Márton Anna

Innen merít ihletet

Amikor a munkáiról és arról kérdeztük, honnan jön az inspiráció, mit érez, amikor elviszik egyik-másik alkotását, boldogan mesélte, hogy a készítési fázisban kialakítja a saját kis világát, belead apait-anyait, majd ahogy kiveszi a kemencéből a tárgyakat, már el is engedi őket.

– Pár kivétel volt, amit tartogattam néhány hónapig, aztán amikor megismertem olyan embert, akinél úgy gondoltam, hogy jó helyen lesz, nekiadtam. Érdekes, hogy a legszebb munkák akkor születtek, amikor nehéz életszakaszban voltam.

Amikor testileg-lelkileg szenvedve dolgozom, csodás tárgyak születnek, és ahogy elkészítem őket, már a fájdalmam is tovaszáll.

A művészetterápia lényege is ez, gondolom, hogy dolgozzuk ki magunkból a fájdalmat. Lényeges számomra, hogy szabadon alkothassak. Már nem akarok napi 10–15 órát dolgozni, már tudom, hogy csak fáradtabb leszek és besokall a szervezetem. Ahhoz, hogy új dolgokat tudjak kipróbálni, szellemileg és fizikailag is pihentnek kell lennem – zárta gondolatait Bartha Violetta keramikus, a Bajai Festők és Kézművesek Baráti Körének tagja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!