Czinege Attila

2021.08.18. 20:55

Megnyílt a nagykőrösi alkotó első önálló tárlata

Ahogy én látom címmel nyílt meg Czinege Attila nagykőrösi alkotó első önálló kiállítása szerdán Nagykőrösön, a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ Rácz József Galériájában. A tárlaton a festőművész nagykőrösi témájú művei is helyet kaptak. A megnyitón Juhász Nándor, a művelődési ház igazgatója mutatta be Czinege Attila műveit.

Horváth Péter

Fotó: Horváth Péter

Juhász Nándor elmondta, hogy a művész alkotásait a koronavírus-járvány alatti lezárások idején ismerte meg, amikor az akkori Kirakat Tárlat kiállításait a helyi és környékbeli művészek méltatták és több alkotó, köztük Czinege Attila is felvetette, hogy felajánlják munkáikat azért, hogy a Nagykőrös belvárosában elhaladók gyönyörködjenek bennük.

Mint az igazgató fogalmazott, a művész bemutatkozó levelét olvasva és munkáit látva úgy érezte, hogy az alkotó érdemes arra, hogy önálló kiállításon mutatkozzon be.

Juhász Nándor kapcsolatuk kezdetének felelevenítése után bemutatta Czige Attila életpályáját. A festőművész 1975-ben született Cegléden, de már 18 éve nagykőrösi lakos. Gyerekkora óta szívesen foglalkozik a gondolatok képi kifejezésével. Gyermekként Cegléden járt rajzszakkörre ifj. Bakányi Gyulához, aki segített elsajátítani az alapokat. Később ugyancsak Cegléden Csernus Lajos egyengette útját.

Eleinte csak fekete-fehér ceruza rajzokat készített, majd kipróbálta a szénrajzot is. Sok portrét készített, ami lehetőséget adott arra, hogy megragadja és papíron megjelenítse egy személy érzelmi állapotát. Véleménye szerint a színek önmagukban is hangulatot hordoznak, ezért alkalmazni kezdte azokat, amitől képei is kifejezőbbek lettek. Kedveli a hiperrealista ábrázolási módot, melyben a rajz szinte fotóként köszön vissza, s portréit ilyen stílusban festi.

Juhász Nándor elmondta, hogy a művész a budapesti Képzőművészeti Középiskolába jelentkezett, de végül nem művészi pályán indult el, azonban hobbiként mindig foglalkozott rajzolással. A festészet nyolc éve érkezett meg az életébe. Készített képeket akril festékkel, de túlnyomóan olajfestékkel dolgozott, melynek megfogta a varázsa, a színek élénksége. Mivel sosem tanulta ezt a technikát, eleinte nehézségekbe ütközött és autodidakta módon igyekezett fejlődni. Tanulmányozta az egyes művészek technikáit és meghatározó irányt mutattak számára Igor Saharov és Vladimir Volegov alkotásai.

Képein a pillanat érzelmi töltése jelenik meg, szereti a fényt ábrázolásait és merít a romantikus impresszionizmus ábrázolásmódjából. Figurális képeiben a minél kifejezőbb mozdulatok és arckifejezések ábrázolására törekszik.

Juhász Nándor kiemelte, hogy Czinege Attila kifejezett szándéka, hogy vászonra vesse a legnagyobb alkotó, a teremtő Isten munkáját, vagyis a természet szépségét, a felhők kavalkádját, az aranysárga naplementéket, de a végtelen vizek is megihlették már sokszor. Művészi hitvallásként fogalmazza meg az alkotó, hogy a festmény a körülöttünk lévő világ leképeződése és az általa elképzelt világ kivetülése a vászonra. Az ecset az eszköz arra, hogy ezt megmutathassa másoknak. Czinege Attila első önálló tárlata szeptember 20-ig tekinthető meg a Rácz József Galériában.

Fotó: Horváth Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!