galériával

2021.07.31. 13:21

Petőfire emlékeztek az évfordulón Kecskeméten

Petőfi Sándorra emlékeztek meg pénteken Kecskeméten, a Katona József Emlékházban. A költő 1849. július 31-én tűnt el a segesvári csatában, az egyik előadás ennek évfordulójához kapcsolódott.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: Sebestyén Hajnalka

A Katona József Emlékház, a Bács-Kiskun Megyei Honismereti Egyesület és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság helyi csoportja minden évben Petőfi Emléknapot tart július utolsó napjaiban, méltó emléket állítva a nagy magyar költőnek.

Az irodalombarátok, a lokálpatrióták jöttek össze a megemlékezésre. Elsőként Székelyné Kőrösi Ilona történész tartott előadást, melyben szólt az 1848/49-es szabadságharc végnapjairól, a segesvári csatáról, majd a Petőfihez kapcsolódó kecskeméti emlékhelyekről. Mesélt két emléktábláról is, mely valójában egy. Az eredeti, restaurált a Katona József Emlékházban látható, a másolat pedig a Malom Központ oldalán, ahol egykoron az eredeti látható volt, még a gazdasági malom falán. A tábla annak állított emléket, hogy azon a helyen állt a város első színházépülete, a Király Sándor Színháza, ahol 1843 első hónapjaiban Petőfi vándorszínészként fellépett.

A másik előadást Bajtai Mária nyugdíjas magyar tanárnő tartotta meg, A vándorszínész Petőfi nyomában címmel. Felidézte a költő vándorszínész pályafutását, párhuzamba állítva verseivel.

A Petőfi Emléknap belvárosi sétával folytatódott, érintve a Petőfihez kötődő emlékhelyeket. Végül megkoszorúzták a Malom Központ épületén levő emléktáblát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!