galériával

2021.07.10. 17:33

Együtt sajátították el a fotózás fortélyait a halasi amatőr művészek

Három év fejlődésének eredményeit mutatja be a pénteken nyílt Fotótanoda 2018-2021 című kiállítás a kiskunhalasi Közösségek Házában. Tizenhárom amatőr fotós közel ötven – természet, táj, portré, zsáner, esemény, sport és absztrakt témájú – alkotása tekinthető meg a tárlaton.

Mester-Horváth Nikolett

A megnyitó ünnepségen Kovács Iván, a szervező Halasmédia és Kultúra Nonprofit Kft. főszerkesztője köszöntötte a megjelenteket. Elmondta: az amatőr fotósok főállásuk mellett több éven keresztül szakítottak időt arra, hogy havi rendszerességgel találkozzanak és alapfokon elsajátítsák a fényképezés elméleti, illetve gyakorlati tudását.

Rácz Fodor Katalin művésztanár megnyitó beszédében rámutatott: a fénykép szó milyen hűen írja le azt, mit is jelent a fény az életünkben. – A fény által vannak tónusok, színek, bizonyos formák is. Általuk látunk teret, mélységet, élességet, a fény képezi le számunkra a világot felfoghatóvá. A fény képezi magát a világot, talán ő a legnagyobb képzőművész. Fény nélkül nincs képzelet, nincs semmi. De, fény gyúl elménkben, ha kitisztul a kép és ragyogó ötleted támad, akkor világít az elméd, sugárzik az arcod, csillog a szemed, lángol a lelked – hangsúlyozta.

Részletesen beszélt továbbá magáról a fotó-tanfolyamról.

– Felnőtt emberek úgy döntöttek, ők bizony ismét tanulni fognak, együtt. és megtanulnak még jobban fényképzeni. Megtanulják a szabályokat, mint egy profi, hogy aztán úgy szeghessék meg őket, mint egy művész

– fogalmazott. A tanulni vágyók szépen felépített tematikával, egymásra felépített modulokban sajátították el a fotós mesterség fortélyát. Felelevenítették a fotográfia eszközrendszerét, alapfogalmait és elméletét, a kép olvasásának gyakorlatát és a képszerkesztő programok gyakorlatát, valamint megismerték a digitális és mobilfényképezés eszközeit.

Gyakorolták a kül- és beltéri fotózást, a színes és fekete-fehér fényképezés szabályszerűségeit, a fényviszonyok meghatározó jelentőségét. Elmélyedtek a természet, az állatok megörökítésének rejtelmeibe, a protokoll, a fotósorozat és fotóriport készítésében. Megtanulták egyebek mellett a divatfotózás és a retusálás elméleti, illetve gyakorlati módszerét. A nyomtatvány- és kiadványszerkesztés alapjait is elsajátították, valamint megismerték a kiállítás tervezésének, rendezésének fortélyait.

Mégis, a legfontosabb és legbiztosabb tudás, amit elsajátítottak, az a látás képessége.

– Ha megtanulsz látni, nem befolyásolnak a beléd rögzült sablonok, a félinformációkból adódó előítéletek. Ha hajlandó vagy látni, a teljes valóságot tapasztalod meg. Meglátod, mi az, ami fontos az egységhez, a harmóniához. Ha megtanulsz látni, tudni fogod, hogy a te nézőpontod, csak egyetlen a sok közül. Tudni fogod azt is, nem feltétlenül tévedsz, ha nem úgy látod a világot, mint más

– zárta gondolatait Rácz-Fodor Katalin.

Nők és férfiak is kamerát ragadtak

A hároméves tanfolyam amatőr fotósai között mindkét nem képviseltette magát, közülük Bakos László, Bánóczki Rita, Csóti Gábor, Fehér Erika, Hudecz Attila, Jáger Levente, Jákob Klára, Meszes Éva, Pál László, Szabó Edina, Szőri Attila, Vercz András és Vili Antal bizonyultak a legkitartóbbaknak. Az ő legjobb munkáik tekinthetők meg a következő három hétben. Fotótanoda 2018-2021 című kiállításon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!