kecskemét / galériával

2021.07.31. 09:34

Árpádkával is találkozhattak az érdeklődők a Bozsó Gyűjteményben

Kecskeméten, a Bozsó Gyűjteményben pénteken záró tárlatvezetést tartott Kovács Ágnes művészettörténész a kecskeméti Városháza épületelemei és díszei című anyaghoz kapcsolódóan. A kamarakiállításon számos érdekességeket tudhattak meg az érdeklődők, többek között, hogy kicsoda Árpádka, illetve hogyan került hernyó és kakastaréj a Városházára.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: Bús Csaba

A Bozsó Gyűjtemény ezzel a programmal egy soha vissza nem térő alkalmat kínált mindazoknak, akik közelebbről szerették volna látni a városháza díszítményeiből egy kis válogatását. A madarak horizontjából leköltöztettek néhány érdekességet, melyeket az érdeklődők a földön állva szemlélhettek meg.

Nagy sikere volt a kecskemétiek által Árpádkának nevezett jellegzetes bádogfigurának, melyet – már restaurált állapotban – tekinthettek meg, még mielőtt ismét visszahelyezik a városháza legmagasabb pontjára, a felújítás után.

A kiállítás két részből áll. Egyrészt a Gyűjtemény hangulatos udvarán Árpádka mellett eredeti épületdíszek kaptak helyet, míg az épületben részletes tablókiállítás foglalja össze a Városháza épületének, építésének izgalmas történetét, ifj. Gyergyádesz László művészettörténész jóvoltából. Mindezek mellett fotók is láthatók a mostani felújításról. Gyenes Kata fotográfus művész szemével kísérte végig a kivitelezők, a mesteremberek kétkezi munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!